Инж. Росица Димитрова: Съществуването и функционирането на Асоциация по ВиК е отговорност към всички наши потребители.

Съществуването и функционирането на Асоциация по ВиК е национална стратегия, национална отговорност към всички наши потребители. Това поясни инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград по време на извънредно заседание на ОбС – Благоевград.
„Знаете, че ВиК мрежата е изключително амортизирана. Изключително огромни са ресурсите, които са необходими за поддържане, за реконструкция на тази мрежа, за изграждане на Пречиствателни станции и питейни води и Пречиствателни станции за отпадъчни води. Т.е., ако не се възползваме от възможността да получим средства от Европейския съюз по ОП „Околна среда“, единственият вариант е Национално финансиране, през общинския бюджет и евентуално през цената на водата. А, да се повиши цената на водата е изключително тежък момент, ще има сериозно неразбиране от страна на обществото“, каза инж. Росица Димитрова.
Тя подчерта изключителната важност общините да членуват в Асоциацията, като поясни че в следващия Програмен период е възможно, дори и една община, която не е консолидирана, да бъдат предвидени средства и евентуално да се получи финансиране.

Цялото изказване на инж. Росица Димитрова може да видите след 26-та мин. на видеото.

Comments

comments