/ВИДЕО/ Кметът Р.Томов: Общината е в изключително затруднено финансово състояние. Прекратявам договорите с медиите.

 

На пресконференция тази вечер, новият кмет инж. Румен Томов заяви пред журналисти, че община Благоевград е в сериозно финансово затруднение, но не пожела да огласи подробности на този етап, относно причините.

“ В момента тече ревизия и когато стане ясно всичко, медиите ще получат пълната информация за състоянието, в което се намира общината, както и какви са причините довели до това.“, каза Томов. 

Той заяви още, че  служителите нямат причина за притеснение, тъй като със сигурност ще получат заплати, като изтъкна това като приоритет.

До края на седмицата ще бъдат обявени имената на новите заместници на община Благоевград. Четири заместник-кмета. До сега е назначен само един- Ясен ПопвасилевЩо се отнася до структурата на общината и по-надолу- дирекция, отдели и т.н. това ще стане ясно след одобрение от Общинския съвет, избора на председател и след това одобрение„., заяви кметът.

Категоричен бе, че има готова структура, която обаче ще може да се реализира, едва след като мине на гласуване, през ОбС-Благоевград. Това  кога ще се случи, в момента е трудно да се каже, заради липсата на избран председател на съвета. Томов изрази надежда, че този избор ще стане факт скоро и няма да се наложи, да се чака месеци.

Той сподели, че е не е привърженик и на системата, при която се отстраняват хора от всеки нов кмет, за да се назначат нови и заяви, че всеки, който е професионалист и си върши работата, ще продължи да го прави, същото не може да се каже за тези, които не разбират от работата си и просто заемат някаква позиция. Това дойде в отговор на въпроса, да ли ще остави хора от екипа на предишния кмет и в своя. Относно спекулациите, че ще ползва изцяло екипа „Камбитов“, тъй като нямал свой такъв,  Томов е категоричен, че твърденията почиват единствено на предположения, целящи определени реакции, а не на факти.

Кметът заяви, че ще предложи на ОбС-Благоевград закриването на общинско дружество „Благоевград фест“ ЕООД, след като приключи ревизията му. Такава ще бъде направена и на останалите подобни дружества в общината. 

„Ако общинските съветници евентуално не се съгласят, да се закрие дружеството, ще трябва да намерят вариант, чрез който да го финансират. Аз смятам, че трябва да бъде преустановена дейността му.“, категоричен бе Томов.

Новината, която изненада много от журналистите бе, че договорите за медийно обслужване ще бъдат прекратени, считано от декември, след като се изплатят последно дължимите за настоящия месец суми. „Не смятам, че има нужда от тях, не съм привърженик на идеята-кметът да си купува медиен комфорт. Вие, трябва, както се казва „да ме разпъвате на кръст“, когато нещо не е както трябва“, каза още Томов. Според новия кмет, особено на фона на финансовото състояние на общината, подобни плащания са повече от излишни. Новината бе посрещната с поздравления от част от присъстващите журналисти.

 

Comments

comments