Българите във Валенсия с петиция срещу новия генерален консул Пламен Георгиев, Българското дипломатическо дружество настоява правителството да отмени назначението

51ac3fca69ebc3f763f2056490c0d652

Българи, които живеят във Валенсия, започнаха петиция срещу назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул в испанския град.

В мотивите се посочва, че „българската диаспора не приема доводите на управляващите за назначаване на новия генерален консул г-н Георгиев, а именно, че той имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи“.

Към подписката, която се намира на сайт peticiq.com, се допълва още, че на българите във Валенсия им трябва „професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници“ и задават три много важни въпроса за назначаването: за наличието на конкурс, за съответното образование и за владеенето на чужди езици от Георгиев.

Живеещите в испанския град българи настояват за отговори на въпросите: „Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България след като един от дипломатите й има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!“

В позиция на Българското дипломатическо дружество, назначението на Пламен Георгиев е определено като „поредното грубо погазване на закона и подигравка с дипломатическата служба“. В нея се настоява правителството да отмени назначението, а МвнР да се противопоставя и на това, и на всякакви подобни назначения.

За информация на нашето правителство Генералният консул не е този, който поддържа отношенията между т.нар. служби и работи с правоохранителните органи. За това се изпращат нарочни полицейски аташета“, се казва още в позицията на дружеството. Отбелязва се също така, че българското правителство не бива да си прави илюзии, приемащата страна – Испания, не отбелязва, че името на Пламен Георгиев е съпътствано от непрекъснати публични скандали. „Да изпратиш човек във Валенсия, който няма представа от консулската работа, който няма елементарен опит в дипломацията, е „бедствие“ и за българската общност там, и за България тук, и за дипломатическата служба в частност“, се казва още в позицията.

 Снимка:БНР

Comments

comments