Кои партии трябва да се притесняват от Слави Трифонов според социолога Първан Симеонов

zx860y484_3946416

Доверието към Слави Трифонов е като към телевизионен водещ и като човек, стоял извън политиката, обикновено като влезеш в политиката то започва да се харчи. Така социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов коментира пред Нова телевизия заявката на водещия на „Шоуто на Слави“ да учреди партия. Последното изследване на агенцията, оповестено вчера, показа висока степен на обществено доверие към Трифонов (виж тук)

 

Ако някой си мисли, че Трифонов ще бъде удобен партньор или патерица, се лъже, предупреди социологът. По думите му от новия политически проект, наречен „Няма такава държава“ е естествено да се притесняват протестните, популистките, патриотичните формации.

 

„Най-големият резерв на Трифонов са млади хора,

 

протестно настроени хора, които биха гласуват за пръв път.

 

Това е и добра новина, защото има нова енергия. Това е и лоша новина, защото този тип избиратели са много непостоянни“, каза Симеонов като уточни, че коментира социологическите резултатите на Трифонов и като политолог. По думите му БСП също трябва да се притеснява, доколкото Трифонов може да й отнеме донякъде монопола върху протестното и наказателното гласуване, доколкото БСП го има.

 

ГЕРБ също трябва да се притеснява, защото типът на гласоподавателите на Трифонов са били и гласоподаватели на партии като ГЕРБ, които търсят силната, популистката, харизматичната фигура, коментира социологът.

 

Той подчерта, че това, което Трифонов пропагандира – мажоритарният вот, се харесва на хората, и не е изключено той да продължи да налага част от този свой дневен ред. Във връзка с решението на ГЕРБ да намали партийната субсидия на 1 лв., за което преди три години „Шоуто на Слави“ организира референдум, но бе прието от ГЕРБ едва сега, Симеонов коментира: „Управляващата партия

 

ГЕРБ се опитва да се качи на вълната срещу себе си“.

 

По думите му ГЕРБ има интерес да изпуска общественото напрежение чрез протест, който опитва да опитомява, но през Трифонов това ще им е трудно.

 

Това, което виждам у г-н Трифонов като политическо позициониране, е опит за равна дистанция. Да видим дали ще успее“, коментира Симеонов и допусна, че доскорошният телевизионен водещ ще опитва да играе

 

ролята на диспечер в политическия процес,

 

от когото да зависи кой да е на власт, а не на патерица.

 

Симеонов прогнозира, че едва ли Слави Трифонов ще влезе в политиката в лично качество, за да запази ролята си на рефер и наблюдател, както се е държал и досега. Социологът допълни, че проектът „Няма такава държава“ не е фокусиран върху местните избори, където към него могат да се прилепят кариеристи по места, а се цели в национален ефект.

 

„Данните за доверието в Трифонов са сравнително добри. Назад във времето са били и по-добри. Като чели Трифонов

 

малко изтърва времето“,

 

коментира социологът. „В същото време явно си е направил сметка, че и традиционните партии са в упадък. Утре може да се окаже, че той става диспечер в политическия процес. От него може да зависи кой да е на власт“.

 

„Най-опасно за тях е да не надценят възможностите си, защото подобни проекти вече са виждани в България. Вярвам, че са измислили нещо, с което да са различни“, добави Симеонов.

Comments

comments