Прокурорската колегия: Иван Гешев демонстрира висока степен на независимост

87722

Пленумът на Висшия съдебен съвет обяви предложението на членовете на Прокурорската колегия за издигане кандидатурата на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България, в процедурата за избор, обявена с решение на Пленума на ВСС по протокол № 16/15.07.2019 г.

Настоящият заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура е предложен от Прокурорската колегия, на основание чл. 173, ал. 3 от ЗСВ. Кандидатурата на прокурор Гешев е предложена от членовете на колегията: Евгени Диков, Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова, Даниела Машева, Пламен Найденов, Огнян Дамянов, Пламена Цветанова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и главния прокурор Сотир Цацаров след проведени консултации с професионалните организации на прокурорите и следователите – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България.

Към предложението са приложени писмени мотиви по чл. 173, ал. 5, изр. 1 от ЗСВ, кадрова справка по образец и съгласие на кандидата.

В мотивите за издигане кандидатурата на прокурор Гешев е посочено, че той демонстрира висока степен на независимост, включително и да устоява на натиск при прилагане на обществено непопулярни решения, както и че притежава в пълна степен необходимите познания за функционирането на прокуратурата, за работата на прокурорите и разследващите органи и свързаните с тях специфики. Според членовете на Прокурорската колегия качествата на Иван Гешев като безукорен професионалист и етичен магистрат ще гарантират пълноценното му участие във Висшия съдебен съвет, с ясна стратегия за развитие не само на прокуратурата, но и на съдебната система като цяло. Отчетен е богатия му опит като следовател, прокурор, административен ръководител на прокуратурата и заместник на главния прокурор ще гарантира пълноценното му участие в решаването на кадрови и организационни въпроси. В подкрепа на твърдението е припомнен факта, че проблемите със сградния фонд на Специализираната прокуратура и материално-техническото ѝ обезпечаване са разрешени с негово участие и съдействие.

В мотивите си членовете на Прокурорската колегия сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев съответстват на конституционните и законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор на Република България. Според тях неговата концепция за административно и организационно ръководство на ПРБ ще отговори не само на очакванията на магистратската общност, но и на българското общество като цяло.

В съответствие с чл. 5 от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главен прокурор, членовете на Прокурорската колегия заявиха, че отношенията им с прокурор Гешев са професионални и нямат други връзки и интереси, свързани с издигане на неговата администрация.

Иван Гешев има над 23 години общ юридически стаж по чл. 164 от ЗСВ. В периода 21.05.1996 г. – 17.04.2006 г. е бил следовател при Столичната следствена служба. От 17.04.2006 г. до 11.05.2012 г. е прокурор при Софийска районна прокуратура; от 11.05.2012 г. до 19.07.2016 г. е прокурор при Софийска градска прокуратура; от 11.05.2012 г. до 19.07.2016 г. е прокурор при Софийска градска прокуратура. В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура, а от 16.07.2018 г. до момента е заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.

През 2015 г., 2016 г. и 2017 г. прокурор Гешев е поощрен със заповеди на главния прокурор със „Служебна благодарност“ и грамота. През 2013 г. е получено благодарствено писмо от посланика на Федерална Република Германия Матиас Хьопфнер за добре свършена от прокурор Гешев работа и постигнатите с МВР съвместни резултати при успешно проведена акция, довела през 2012 г. до повдигане на обвинения за длъжностно престъпление и пране на пари. През 2016 г. е получил сертификат за специално признание на участниците в успешно проведената на 04.10.2016 г. операция, при която е разбита нелегална печатница за производство на неистински евро банкноти в гр. Пловдив, издаден от Европол. Носител е на Грамота „Джовани Фалконе“ за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение – на 31.10.2017 г. Прокурор Гешев е удостоен  с Грамота и плакет „Джовани Фалконе“ от десетото юбилейно издание на конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж“ – 2019 г. на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

Comments

comments