Новият президент на Северна Македония ще бъде определен след балотажа на 5 май.

da96837b039dc928ea9ff63731331cc1
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска са с почти еднакъв резултат – съответно 42,85% и 42,24%.

Новият президент на Северна Македония ще бъде определен след балотажа на 5 май, съобщи БНР.

На проведения вчера първи тур от изборите Стево Пендаровски, подкрепен от широка коалиция с участието на управляващия социалдемократически съюз и Гордана Силяновска от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ постигнаха почти равни резултати. За тях са гласували съответно 42,85% и 42,24 на сто, сочат дадните на Държавната изборна комисия при преброени 99,96% от гласовете. Третият кандидат Блерим Река събира подкрепа от 10,57%. До урните са отишли 41,82% от избирателите.

Стево Пендаровски отбеляза, че „концепцията „Заедно напред“ ще доведе до победа на втория кръг на президентските избори на 5 май“.

От своя страна Гордана Силяновска увери, че „ние ще убедим народа, че европейски живот може да има само в правова държава“.

Според лидера на управляващия СДСМ и премиер Зоран Заев „на втория кръг гражданите още по-силно ще подкрепят напредъка“. „Победата е в напредъка“, добави той.

Председателят наСДСМ Християн Мицкоски се обърна към симпатизантите си с думите: „Победихме. Това, което днес направихте заедно с нас е победа за нашето отечество“.

Според журналиста Владимир Перев ниската избирателна активност говори за катастрофална ситуация в Македония и разделение в обществото. „След две седмици Стево Пендаровски може да победи, ако албанците се вслушат в призива на Зоран Заев. От друга страна Гордана Силяновска се обяви за ревизия на Преспанския договор и договора за добросъседство с България. Албанците са силно дисциплинирани и при призив от Блерим Река масово ще отидат да гласуват и да подкрепят Пендаровски.“

Източник: БНР

Comments

comments