/СНИМКИ/ Двойка софиянци запретнаха ръкави и изчистиха Дефилето при Кривия тунел от боклуци, събраха 14 чувала с отпадъци

Борис "позира" със събраните чували в района на гара Пейо Яворов
Борис „позира“ със събраните чували в района на гара Пейо Яворов

8 чувала с боклук събраха от отбивката при Кривия тунел в Дефилето двойка младежи от София. Стела Димова и Борис Димитров се включиха в инициативата trashtag challenge със своя собствена такава и на 7 април, неделя, дойдоха в Пиринско от столицата само, за да съберат част от боклука, който недобросъвестни хора ежедневно изхвърлят.

Освен от стария път, заобикалящ Кривия тунел, двамата са опитали да изчистят и част от морето отпадъци край гара Пейо Яворов. Тук събраните боклуци са по-малко – 6 чувала, но и тук отпадъците не са напълно събрани, просто защото денят не им е стигнал.

„Събирахме отпадъци в продължение на цял ден, „успяхме“ да напълним цели 14 чувала. Естеството на боклука включваше дрехи, обувки, хиляди мокри кърпички, цигари (кутии и фасове), всякаква пластмасова посуда, сламки, коледна и великденска украса, изкуствени цветя, стъклени и пластмасови бутилки, кенчета, найлон, стиропор, опаковки на всякакви неща за домашна потреба (прах за пране, паста за зъби) и храна (кисело мляко, бисквити) и много други.“, разказва за Благоевград Нюз Стела.

Удивително е какво изхвърлят хората, в събраните отпадъци има дори коледна и великденска украса, разказва Стела
Удивително е какво изхвърлят хората, в събраните отпадъци има дори коледна и великденска украса, разказва Стела

„За съжаление ефектът е незабележим, тип капка в океана. Останалият несъбран боклук е буквално цяло море“, допълва тя.

И защото 1 ден не им е стигнал, Стела и Борис ще повторят „акцията си“ през май. След като споделила снимките с огромното количество събран и все още несъбран боклук, Стела получава заявки от свои приятели и познати, а също и от непознати хора, да се включат в следващото почистване.

„Включително един американец, който живее в Банкя. Писа ми, че иска да помогне следващия път.“, разказва Стела.

Тя и приятелят и все още не са решили кога точно ще предприемат следващото си над 100 километрово пътуване, за да изчистят след онези, които хвърлят отпадъци навсякъде.

56819195_10219213758760321_4929629364879884288_n

„Добре е да се съберем повече хора, ефектът ще е далеч по-значителен“, допълва тя и уж на шега, ала съвсем сериозно добавя: Ако се съберем 100-тина души, евентуално може и да го поизчистим.

56569038_10219213760240358_6273803508319780864_n

Още много отпадъци остава да бъдат изчистени
Още много отпадъци остава да бъдат изчистени

Comments

comments