Проучват потребностите на работодателите от кадри

zx640c_2905622

Агенцията по заетостта стартира третото поред и първото за 2019 година проучване на потребностите на работодателите в България от работна сила, съобщиха от пресцентъра на институцията. То се провежда на основание чл. 10 от Закона за насърчаване на заетостта, съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

В проучването ще бъдат обхванати всички сектори на икономиката, различни по статут и големина предприятия. Работодателите ще имат възможност да попълнят онлайн анкетен формуляр, в който да посочат от какви специалисти със средно и висше образование имат нужда, какви са потребностите им от работници без специална квалификация и кадри, притежаващи специфична правоспособност. Те ще могат да посочат и кои са най-необходимите умения, които трябва да притежава търсеният от тях персонал.

Получените резултати ще бъдат използвани както при подготовката на краткосрочните мерки и програми за организиране и провеждане на подходящи обучения за професионални и ключови умения, така и  определяне на приоритетите на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.

Агенцията по заетостта очаква поканените за участие в проучването работодатели да се включат активно, тъй като резултатите ще бъдат от полза за всички участници в трудовия пазар и за развитието потенциала на работната сила. Анкетният формуляр ще може да се попълва до 22 март 2019 година.

Comments

comments