Еврокомисарят Мария Габриел: Суперкомпютрите отворят пътя за разработване на нови лекарства, за по-добро предвиждане на промените в климата

Днес правим важна стъпка към изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа“, заяви на пресконференция българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя подчерта, че суперкомпютрите отворят пътя за нови научни и индустриални приложения –  нови лекарства, нови козметични продукти и симулиране на техните ефекти, проектирането на нови самолети, медицинска персонализирана диагностика, по-добро предвиждане на промените в климата. Европа и нейните граждани имаме нужда от това.

Повече можете да видите във видеото.

 Допълнителна  информация

Суперкомпютрите са невероятно мощни машини. Те са изградени от гигантски мейнфрейм компютри, които свързват десетки хиляди процесори за постигане на невероятни изчислителни скорости, които се измерват в петафлопа. Един петафлоп е равен на 1 квадрилион изчисления в секунда. За сравнение, това е повече от 12 000 пъти по-бързо, отколкото скоростта на изчисления на най-бързия MacBook Pro.

Според списъка на CIO, към момента най-мощният и бърз компютър в света се намира в Китай. Суперкомпютърът Tianhe-2 извършва 33,86 квадрилиона операции в секунда. Изчислителната мощ на Tianhe-2 достига 33,86 петафлопа, като по този показател китайската машина изпреварва два пъти досегашния лидер – американският Titan, който постига „едва“ 17,59 петафлопа. Tianhe-2 е задвижван от невероятните 3,12 милиона процесорни ядра и 2 73 000 ускорителя.

Comments

comments