Константин Качулев: Търпението на фармацевтите свърши днес!

images (2)

Председателят на Управителния съвет на Районната фармацевтична колегия – Благоевград Константин Качулев  в писмо до своите колеги обяви: Търпението на фармацевтите свърши днес!

Преди броени дни „Благоевград нюз“ даде гласност на проблемите във фармацевтичната гилдия.

Публикуваме без редакторска намеса пълния текст на писмото, изпратено от Колегията в Благоевград до 28-те фармацевтични колегии в страната:

Здравейте, колеги!

Представям Ви предложението за протест, което много аптеки от нашия регион заявиха, че ще спазят!

От 5 Февруари 2019 до 26 Февруари 2019 да работим в аптеките с ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ върху белите престилки.

На 20 Февруари 2019 (СРЯДА) да затворим аптеките за един ден – начало на ефективни протестни действия.

Да се влеем в протеста организиран от малкия и среден бизнес против новите изменения на Наредба Н-18 на Национална агенция по приходите, планиран за 26 Февруари 2019.

НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА

1/ Отлагане на наказанията за неспазване на Делегиран регламент 2016/161 (системата за верификация на лекарствата) с две години по подобие на нашите колеги в Обединеното кралство.

2/ Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуване със специфичния начин на работа в аптеките.

3/ Искане за иницииране на работна група на МЗ с аптечния бранш, за създаване на отделен Закон за лекарствоснабдяването, чрез който да се гарантира:

– Въвеждане на електронно здравеопазване, електронно досие и електронна рецепта до февруари 2020 г.;

– Независимост и устойчивост на лекарствоснабдителната система от производители и вносители;

– Въвеждане на Националната аптечна карта, която да гарантира равнопоставен достъп на пациентите в България до фармацевтични грижи;

– Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна;

– Справедливо овъзмездяване на фармацевтичния труд.

4/ Настояваме до задействането на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация на лекарствата.

5/ Министерски съвет в спешен порядък да създаде инструмент, чрез който да се финансира въвеждането на новите държавни електрони системи за лекарствоснабдяване. Подобен прецедент беше закупуването на оборудването и софтуера за личните лекари при стартирането на Националната здравноосигурителна каса през 1999 г.

Заявяваме нашата готовност за участие в преговори с Правителството, Българската организация за верификация на лекарствата и всички държавни и обществени организации, които имат пряко отношение към поставените от нас въпроси.

Исканията ни са съгласувани между Регионални фармацевтични колегии на Българския фармацевтичен съюз, Национална аптечна камара, Сдружение „Аптечни мрежа“, Сдружение „Експерти за просперитет на гражданското общество“, Международно сдружение „Българско международно движение“.

Търпението на фармацевтите свърши днес!

Поздрави,

Магистър – фармацевт Константин Качулев, дм

Председател на УС на РФК-Благоевград“.

Припомняме, че след 9 февруари фармацевтите ще трябва да отразяват всеки продаден медикамент в специален софтуер. Така лекарствата ще минават през пълен контрол и ще се гарантира, че до пациентите фалшиви медикаменти няма да попадат. За да изпълнят тези изисквания, произлизащи от влизане в сила европейски регламент, аптекарите ще трябва да направят инвестиции между 1 000 и 2 000 лева. Според фармацевтите, новото изискване ще ги затрудни значително. По същия начин стои и проблемът с изискването за закупуване на нови касови апарати. От гилдията поясняват, че за въвеждане на две изцяло нови електронни системи, повечето фармацевти не разполагат с нужния финансов ресурс.

От Здравното министерство заявиха, че аптеките ще разполагат с преходен период от поне 6 месеца за въвеждане на системата за верификация на лекарствата, като през това време няма да им бъдат налагани глоби.

Лично здравният министър Ананиев гарантира, че след 9 февруари няма да има затворена аптека и пациент, останал без лекарства заради системата за верификация.

Comments

comments