Кой ще има евродепутати, ако изборите бяха днес?

images (1)

Четири политически формации биха изпратили евродепутати, ако изборите за ЕП се провеждаха днес. Това показват данни от социологическото проучване на „Барометър България“,  относно предстоящите през май тази година избори за евродепутати.

Ако изборите бяха днес, в Европарламента представители ще изпратят ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти.

ГЕРБ биха получили 20.3% от вота на българите. БСП –  на 18.5%, ДПС – 6.6% и ОП – 6.2%. Това означава 6 места за ГЕРБ,  5 – за БСП,   3 или 4  – ДПС ,  Обединените патриоти  – между 2 и 4.

640x

При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати, тълкуват от социологическата агенция.  През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият видим и разпознаваем от избирателите български евродепутат – не само сред симпатизантите на Обединените патриоти, но и на привържениците на други партии. Към момента обаче все още не е ясно дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евровота.

При двете по големи партии ГЕРБ и БСП се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори.

С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна – за личностите в листата„, пишат още от „Барометър“.

Източник: „Барометър България“

Comments

comments