Лесни навици, които ще ви направят по-щастливи

Щастието е единствената истинска мярка за личен успех. Ако човек не се чувства щастлив, ако не е доволен от себе си и живота си, той трудно може да направи и хората около себе си щастливи.

Затова ви предлагаме девет малки промени, които можете да направите в живота и ежедневието си, а чрез тях веднага ще се почувствате по-удовлетворен от себе си.

Ето и кои са те:

1. Събуждайте се всеки ден с очакване.

Има една основна истина за живота и това е, че трябва да го живеете без страх и опасения от бъдещето и неизвестното. Ето защо, когато ставате от леглото сутрин, нека първата мисъл в главата ви бъде: „Нещо прекрасно ще ми се случи днес.“ Познайте какво? Може и да се окажете прави!

791edf513527655d8bee7f77e6707b73

2. Отделете време, за да планирате приоритетите си.

Най-честият източник на стрес е схващането на човек, че има твърде много работа за вършене, а няма достатъчно време. Вместо да се измъчвате с тази мисъл, направете си списък с приоритетни ангажименти и го следвайте, пък за останалите задачи все някога ще намерите подходящо време.

3. Подарявайте по нещо на всеки, който срещнете.

Не става въпрос за материални подаръци, опаковани в кутия с панделка. Вашият подарък може да бъде вашата усмивка, една дума на благодарност или насърчение, жест на учтивост, дори приятелско кимване. Никога не подминавайте просяците, без да им оставите нещичко. Гузната съвест не си заслужава дребните ви стотинки. По-добре да се разделите с тях, но да се чувствате доволен от себе си.

4. Отклонявайте разговорите, които водят до противоречия.

Избягвайте всякакви разговори по теми, които са свързани с политика, религия и т.н. и за които знаете предварително, че няма еднозначен, правилен отговор и че по-скоро ще доведат до скандал и безсмислен спор.

5. Вярвайте в добрите намерения на другите.

Вие не може да четете мисли, така че не бъдете мнителен към хората. Не можете да знаете какво се крие зад всяка тяхна постъпка, реплика, мимика, изражение и т.н. Не си вменявайте мисълта, че другите хора имат користни цели или зли мотиви към вас, с цел да вгорчат живота ви. Вярвайте, че всеки човек е невинен и добър (до доказване на противното).

6. Хранете се бавно.

Когато нямате време и преядете набързо ви става тежко на стомаха и няма как да почувствате внезапен прилив на щастие и енергия. Затова се опитвайте най-малко веднъж на ден да хапвате по нещо наистина вкусно, например парче шоколад, но го яжте бавно и се съсредоточете върху неговия вкус и аромат.

7. Спрете да се притеснявате за глупости.

Един от големите врагове на щастието са притесненията, които идват от излишното фокусиране върху различни събитията в живота ви, които са извън вашия контрол. Съсредоточете се върху нещата, които зависят от вас и не си вменявайте някакви странни фантазии на тема „какво може да се обърка“.

8. Спрете да гледате телевизия или поне не дръжте включен телевизора на „фонов режим“.

В много домове хората пускат телевизорите си на „фонов режим“, тоест не ги гледат, а го слушат докато вършат други неща. Но този навик може да ви накара да се чувствате по-недоволни от живота си, защото подсъзнателно ще чувате всички негативни новини, а рекламите ще ви карат да сте по-активен като потребител (да пазарувате повече излишни неща).

9. Всеки ден си лягайте с благодарност.

Точно преди да си легнете се подсетете за поне едно прекрасно нещо, което ви се е случило през отминалия ден. Това може да е от някаква сладка реплика на вашето малко дете, до някаква много успешна сделка за милиони. Каквото и да е това нещо, бъдете благодарни за този ден, защото никога няма да го преживеете отново.

Източник: tialoto.bg

Comments

comments