9 основателни причини да пиете по- повече от 1 кафе на ден

Ароматно, силно и противоречиво! Вредността и ползата от кафето се аргументират от всички и постоянно чуваме какви ли разнородни мнение по въпроса. Но, съгласете се, нищо не може по- добре от науката да разреши всички спорове. А тя просто доказва, че можете и трябва да пиете кафе – умерено, разбира се.

 

Добра кожа, силни кръвоносни съдове и стави: прочетете как точно кафето влияе на тялото ви. 

1.

Намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Американски учени от Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер в Тампа установили, че кофеиновите напитки намаляват заплахата от тази болест с 65%. За да направите това, трябва да пиете от 1 до 3 чаши кафе на ден.Учените от бразилския университет в Санта Катарина стигнаха до извода, че любителите на кафе страдат от болестта на Паркинсон с 20% по-рядко, отколкото другите хора.

 

2. Намалява риска от развитие на цироза

Учени от Института по фармакологични изследвания Марио Негри изследват ефекта на кафето върху работата на жлъчния мехур и откриват, че: редовното използване на напитката намалява риска от цироза почти два пъти!

 

3. Укрепва сърдечно-съдовата система

3-4(2)

Да, време е да разкрием един от най-старите митове. Учени от Националния университет на Сингапур, Харвардското училище за обществено здраве и Brigham болница в Бостън доказаха, че 3-5 чаши кафе на ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания 3 пъти.

 

4. Намалява риска от рак

4-3(1)

През ХХ век учените единодушно доказват, че кафето е вредно за здравето и дори предизвиква рак. Това обаче се оказва илюзия. Изследователи от Катедрата по епидемиология на университета Марио Негри имат различно мнение. Те открили, че любителите на кафе имат по-малък риск от развитие на рак на простатата и на гърдата.

 

5. Предотвратява развитието на диабет тип 2

5-3(3)

Преди това бяхме уплашени от факта, че кафето може да причини диабет. Въпреки това, датските учени от болницата на Университета в Одензе, университета Орхус и болницата в университета в Орхус доказват обратното. Благодарение на кофеина, съдържащ се в напитката, панкреасът започва да произвежда повече инсулин в момента на излагане на глюкоза.

Ето защо този, който пие кафе, по- рядко има шанс да стане диабетик от втория тип.

 

6. Защита на ставите и жлъчния мехур

6-3(2)

Кофеинът предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Американски лекар установи, че 1-3 чаши на ден намалява риска от развитие на това заболяване от 4%, и 3-5 чаши – с около 45%.

 

7. Подобрява мускулната сила и координацията.

7-2(2)

Учените от Университета в Ковънтри са доказали, че кофеинът увеличава издръжливостта, повишава мускулната сила, предотвратява счупвания и натъртвания.

 

8. Елиминира бръчките и подмладява тялото.

8-2(4)

Испанските учени са открили, че кафето съдържа антиоксиданти, които са 500 пъти по-силни от витамин С. Изследвания показат, че екстракт от кафе изглажда бръчките, поддържа колагена в клетките, като по този начин предотвратява загубата на течности. Ето защо, любителите на кафе изглеждат по-млади и по-свежи от своите връстници.

Кафеиновият екстракт може да се приготви у дома. Той включва инстантно кафе, вода и захар. Този концентрат идеално допълва коктейли, десерти, сладолед и сладкиши.

 

9. Кафето е напитка от столетници

9-2(1)

Лекарите Мърфи и Гюнтер проучиха процента на смъртност в 10 европейски държави и стигнаха до извода, че любителите на кафето живеят по-дълго. Също така, учените отбелязаха, че този бонус може да се използва и от пушачите, защото пушенето не намалява силата на ефекта.

Важно е да се разбере: за всичките му полезни качества, кафето не е панацея. В допълнение, лекарите препоръчват да се даде предпочитание към естествените сортове. Разтворимото съдържа няколко пъти по-малко полезни вещества.

Колко често пиете кафе? Забелязали ли сте влошаване / подобряване на Вашето здраве, когато сте спрели да пиете редовно кафе?

Източник: zajenata.bg

Comments

comments