На 9 май във Венеция се открива 56-ото издание на Международното биенале за съвременно изкуство, България без представители

Венеция отново става става дом на съвременното изкуство – на 9 май (събота) се открива 56-ото издание на Международното биенале, което тази година е озаглавено „Всяко бъдеще на света“, пише сайта ploshtadslaveikov.com. Общо 89 държави ще участват в една от най-престижните творчески експозиции. Сред тях тази година не попада България. За съжаление участията ни на това събитие са изключително редки – последното беше през 2011 г. с творбите на Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев.
За първи път в централния павилион – Джиардини дела Биенали, както и в Арсенала ще се представят Гренада, Мавритания, Монголия, Мозамбик и Сейшелите. Сред дългогодишно отсъствие на фестивала се завръщат Еквадор (за последно през 1966), Филипините (1964) и Гватемала (1954).
„Зимна градина“, Марсел Брутер.
Очакванията са и тази година над 300 хиляди души да посетят основното и съпътващите го събития. Куратор на биеналето е Окуи Енуезор – за първи път водещата фигура на форума е от Африка.
„Това е нашето 56-о издание. Биеналето е на 120 години, а година след година се движи напред, пише собствената си история, формирана от много спомени, но в частност – дългосрочен успех на различните перспективи, от които да изследваме феномена на съвременното артистично творчество“, казват организаторите.
Венецианското биенале има съпътстващи фестивали за музика, театър, архитектура и танц, а в рамките му се провежда и Венецианският филмов фестивал, чиято голяма награда – Златна мечка, е сред най-престижните в света на киното. Основната му програма ще бъде обявена на по-късен етап – към момента все още се набират кандидати за участие.
Биеналето във Венеция, което се провежда веднъж на две години, ще продължи до 22 ноември 2015 г.

Comments

comments