Рекорден брой маскирани ще вземат участие във фестивала „Сурва“ в Перник

кукер


Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник, който ще се проведе от 25 до 27 януари включително, съобщи зам.-кметът Севделина Ковачева.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. С всяка следваща година интересът към фестивала расте и в тазгодишното издание общият брой на участниците е 7400, с 600 повече от миналата година.

Наред със състезателните дефилета, в програмата са включени поредица от прояви, свързани с обичая „Сурова”, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. За поредна година, във фестивалните дни, ще отвори врати „мечкарницата”, където майстори от региона ще показват как се правят маските.

В програмата са включени също кулинарни изложби, творчески работилници и ателиета за деца, концертни изяви и още много забавления за малки и големи. По време на фестивала ще се проведе и традиционната международна научна конференция. Тази година темата на форума е „Делниците и маските“.

Comments

comments