83 млн. лв. погълна сметището на Благоевград, а краят му не се вижда

Боклукът на 5 общини в Югозапада – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, се оказа безценен – до момента са дадени или обещани по започнати процедури 83 млн. лв., а обществените поръчки продължават. В сумата не са включени 2 млн. лв., платени от община Благоевград за извозване на боклука извън региона по времето, когато сметището край Бучино аха да заработи вече като модерно депо, но все нещо му липсваше.

На 1 май тази година след всичките хвърлени милиони Регионалното депо за битови отпадъци най-после отвори и всичките 5 общини спряха да пътуват до Костинброд и другаде, за да депонират там битовите си отпадъци. До миналогодишните обещания на бившия екоминистър Нено Димов депото край Благоевград да бъде най-модерното депо на Балканите, което ще работи поне 100 години, обаче още много вода трябва да изтече.

Например трябва да се достави оборудване за административни цели за обезпечаване работата на екипа по управление на инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци.

Не  че самите инсталации работят. Преди да бъдат пуснати в експлоатация, общините трябва да подсигурят материал – да поставят кафяви контейнери, в които ще се събират листата, които ще се компостират. Изграждането на двете инсталации струваше 10 693 800 лв., ДЗЗД „Балканика Грийн Саут Уест Проджект“ ги гради повече от година, но документално още не са готови за пускане. Според договора с община Благоевград това трябва да стане до 23.03.2021 г.

Междувременно трябва и да се рекултивира Клетка 3, където целият отпадък от 70-те години на миналия век до момента е събран накуп. Процедурата включва отводняване, озеленяване и укрепване на терена.

Тази процедура се провежда в момента, прогнозната й цена е 1 227 552,66 лв. без ДДС и не е изненада, че към нея се насочиха все мастити строители. Единият е благоевградчанинът Николай Галчев, който нашумя напоследък около  провалената концесия за Аквапарка на Благоевград, в резултат на което от няколко години басейните са затворени и се рушат, а общината не може да поеме отново управлението на собствеността си, тъй като юридически Галчев продължава да е концесионер.

За поредния милион от държавата се подреди и близкият приятел на благоевградския екскмет Атанас Камбитов – Велимир Магурев, чиято фирма „БГ Ленд Ко“ АД се добра преди това и до апетитните близо 23 млн. лв.,  отпуснати за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците. Тогава  консорциумът „Кобека“, с 4-ма участници в него – „БГ Ленд Ко“ ООД, „Копекс и Ко“ ЕООД, „Каро Трейдинг“ ООД и „Гипсстрой“ ЕООД, лапна лъвския пай от парите за боклука в размер на 22 918 485 лева, след като по случайност се оказа, че другите трима участници са си попълнили на две-на три документацията и по тази причина бяха отстранени от надпреварата за милионите.

Самият Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, в резултат на което бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти. В Благоевград той получи условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна Благоевград и се засели във Варна, където се захвана с крупен бизнес.

През 2009 г. “БГ Ленд Ко“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – собственикът й В. Магурев успя да вземе 20 декара в Балчик за 171 568 (8.6 лв. на кв.м) срещу 70 декара в Рибарица, оценени на 221 135 лв. Няколко години по-късно фирмата му мистериозно изчезна от списъка на Министерството на земеделието и храните със 109-те дружества, облажили се от тези заменки, на които държавата се закани, че ще развали договорите за покупко-продажба.

По същото време Магурев започна активно да участва в икономическия живот на родния край и със строителната си фирма спечели няколко обществени поръчки, обявени от ЮЗДП и община Благоевград. Усвоените средства от държавното горско предприятие бяха в размер на 8 млн. лв., а други милиони потекоха към него от Националната програма за енергийна ефективност за санирането на блокове в Благоевград.

Между различните обществени поръчки Магурев намери време да стане съсобственик и на новата сграда в района на старата автогара, известна като „Кончето“, в центъра на Благоевград. Това стана чрез дружеството с варненска регистрация „Ник Пропъртис”, чиито собственик е регистрираната по законите на Англия и Уелс на територията на Вирджиннските острови офшорна фирма „Арлтон ЛЛП”. В„Ник Пропъртис” Велимир Магурев е съдружник.

Едва ли е случайно, че точно когато гребеше с пълни шепи от обществените средства, отпускани на Благоевград, съпругата на Магурев купи за 470 000 евро баровски имот в София, даде го под наем за 1000 лв. без ДДС на дясната ръка на Камбитов в Благоевград – Ивайло Благоев-Кучката, миналата година обаче дамата изненадващо продаде фирмата си, която е собственик и на палата на  разложкия автобояджия Петър Кузманов, за  5000 лв., но в крайна сметка Кучката продължава да е официален наемател на имота, а негов официален ползвател от доста време е бившият кмет Камбитов.

Последният скандал, около който се завъртя името на Магурев, бе от месец май тази година и бе свързан с позорната размяна на 32 тона български храни срещу 3 тона фурми и по-малко от 70 000 маски, с които Обединените арабски емирства ни подпомогнаха за коронакризата. Трансферът бе извършен от фирма, при основаването на която Магурев е бил съдружник на сегашните собственици – крупните производители на пилешко баща и син Ангелови, но поради абсурдността на сделката името му остана в сянка.

вестник Струма

Comments

comments