82% от анкетираните благоевградчани са против локдаун

Преди седмица, когато новосформираната Комисия за борба с Ковид-19 към ОбС-Благоевград даде предложение за локдаун, пуснахме анкета сред гражданите чрез Фейсбук групата „Благоевград такъв, какъвто е“за да разберем,  как те приемат идеята за затваряне. 

Седмица по-късно, отчитаме, че в анкетата са участвали 320 души, от които едва 18% /57 души/ са изразили положително мнение, останалите 82 % /263 души/ са твърдо против предложението, което съветниците направиха, а утре ще бъде разгледано от Общинския кризисен щаб.

Заседанието на местния щаб съвпада с деня, в който Министерски съвет ще обсъжда локдаун на национално ниво, след като такава препоръка направи здравният министър Костадин Ангелов.

Благоевградчани са разделени по отношение на затварянето, като и двете групи имат свои мотиви и аргументи.

“ Затваряне за 10 дни на всичко, без аптеки и хранителни магазини. Пълен контрол за носене на маски. Да вземе глътка въздух Благоевград и да се съвземе здравната система тук. Не може дс сме все начело на тази черна класация.“, пише Ваня Славчева, която подкрепя локдауна и смята, че той ще доведе до намаляване на броя заразени.

На коренно противоположно мнение са други жители на областния град. “ Супер. Като останат хората без пари, ще започнат грабежите. Защото глада е по-голям от страха.“,  казва Николай Кутанов, който е против затварянето. Други питат, кой ще покрие загубите на бизнеса, а трети, че заявяват, че тези, които  предлагат нещо подобно, трябва да са готови да преведат по 80% от заплатите на хората за 1 месец и тогава да затварят.

По всяка вероятност, утре ще стане ясно, дали ще има или не локдаун и то, на ниво държава. Как хората ще приемат новите мерки е трудно да се предвиди, но в социалните мрежи се зараждат идеи за протести, ако те станат факт. От друга страна, статистиките са повече от стряскащи и много хора са уплашени от евентуално заразяване, при положение, че болниците са пълни и много пациенти не успяват да получат адекватна грижа и лечение.

Причините да се стигне до подобно положение са много и комплексни, а днес всички се питат, защо държавата ни и здравната и система се оказаха неподготвени за пореден път.

Comments

comments