81% от българите: Симеонов трябва да си подаде оставката

896-504-valeri-simeonov-krasimir-karakachanov

 81% от българите смятат, че  Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите – не могат да преценят. Данните  са на  „Галъп интеренешънъл“, получени от независим телефонен сондаж,  проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души, като приложената панелна методика осигурява максимална представителност на данните.

Сондажът започна преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина.

Практически всички демографски групи предпочитат оставката. Изключение донякъде правят привържениците на Обединените патриоти, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% са  „за“ и около 40% – „против“. В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.

Освен това 64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов,  31%  са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят.

Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят.

Comments

comments