800 декара обществено значими площи ще бъдат обработени срещу кърлежи

800 декара обществено значими площи ще бъдат обработени в Благоевградска област срещу кърлежи. Това съобщи пред „Фокус“ Иванка Шкевова, старши експерт биолог в отдел „Противоепидемиологичен контрол” Дирекция „Надзор над заразните болести” при РЗИ Благоевград.
По думите й през април и май започва сезона на болестите пренасяни от кърлежи, затова е започнало и традиционното обработване на тревните площи. „Дезакаризацията на тревните площи започна на 21 април в община Банско, като в периода от 7 до 29 май тя ще продължи в детски градини, спортни и детски площадки, алеи за разходки и междублокови пространства. Ще се работи в ранните утринни часова, късно следобед или привечер, а в детските градини това ще се прави през почивните дни“, каза още Шкевкова.
Тя допълни, че третираните площи ще бъдат с предупредителни табели, които ще носят информация за гражданите. Всички препарати, които се използват притежават кратък карантинен период, разрешително за пускане на пазара от Министерството на здравеопазването и информационен лист за безопасност. „Обработването на тревните площи се извършва само при подходящи климатични условия, като тук се включва влажност, температура, да няма вятър и валежи“, уточни Шкевова, добавяйки, че общините вече са избрали фирми за обработката, съставен е и график, като в зависи от климатичните условия, предстой за един месец обработването на всички тревни площи в Благоевградска област.

Comments

comments