8 причини децата ви да не получават максимума от училището

06

Само след броени дни ще бъде поставен край на учебната 2015/2016 година и много от вечните въпроси на българското образование ще бъдат забравени за няколко месеца.  Със сигурност,  септември  месец отново ще се повдигнат всички проблеми  – за лошата материална база, агресията в училище, ниското ниво на преподаване, корупцията, фалшивите  оценки.

Хората вярват, че състоянието на българското образование става все по-лошо, с всяка поредна година. И въпреки това, няма по-добра инвестиция от тази  – да използваш максимума от това, което ти се дава като познания, за да можеш да бъдеш полезен за себе си и за околните.

Ето 8 прости съвета, които можете да последвате, за да си докажете горното твърдение.

  • Не забравяйте, че обучението и възпитанието на вашите деца е съвместно усилие, между вас и екипа от учители и професионалисти  в учебното заведение. Не им прехвърляйте отговорността за всичко лошо, а  се опитайте да помогнете, където можете да не попречите.
  • Не изпадайте и в другата крайност – да сте свръхпротективни и да стоите постоянно до детето си. Оставете го да бъде самостоятелно , да получи  усещане за независимост, да намери своето място в колектива.
  • Спестявайте пари от скъпи и ненужни аксесоари, училището не е моден парад. Но не спестявайте нито стотинка от учебници, книги и помагала. Ако имате нужда от пари за тях, можете лесно да вземете бързи кредити без лихва.
  • Знае ли детето ви какво иска да стане с него или очаквате от него да го открие, след като завърши? Не е никак лоша идея да му давате поводи да се замисли за своето професионално ориентиране, както и да реши какво да учи, за да бъде максимално облекчено после в избора на училище.
  • Търсите най-доброто ли? Ако да, не приемайте „най-близкото” за „най-доброто”, дори и когато говорим за началното училище. Да, едно по-далечно училище може да ви коства повече време, но ако то е по-добро. Проверихте мненията в интернет, нали?
  • Не се опитвайте да „подкупите” учителите да бъдат добри с децата ви. Няма по-лоша услуга от това да изградите усещане в тях, че е хубаво да бъдат толерирани и това ще бъде „вечно”.
  • Бъдете пример за децата си. Не им показвайте какви „не трябва да бъдат”. Вземете участие в училищното настоятелство, станете активна част от това, което променя света около тях.  Бъдете героите им.
  • Не критикувайте много неуспехите им, не поощрявайте прекалено успехите им. Нека те да могат да разберат защо не са успели и да поправят грешките си. Не ги оставяйте и да се самозабравят от успехите, те са само една от стъпките, които ги чакат.

Следвайки тези прости 8 правила, имате напълно реалния шанс да промените бъдещето на своите деца. Не изпускайте тази възможност.

 http://aswm.net

 

Comments

comments