8 хитри съвета за възпитание на детето без наказания

Наказвайки децата ние влияем отрицателно на сaмoчувствието и развитието им. За по-добро възпитание на детето използвайте хитри трикове за показване на грешките на децата без наказания. Много често родителите пляскат по дупето, викат и забраняват на отрочетата си, с което се постига резултат, но той е неправилен. Постигнатото е с цената на страха на детето да не бъде наказано.
Препоръчваме ви няколко изпитани подхода за правилно възпитание:
1. Опознайте детето си. Разкрийте причините за непристойното му поведение. Не забравяйте да имате реални очаквания, защото няма как детето да кротува часове, докато Вие си вършите задачи или почивате.
2. Не реагирайте остро на истеричните емоции на детето. Бъдете търпеливи, за да се развива здравословно вашият наследник.
3. Преди да демонстрирате реакция преценете чувствата си.
Децата не са виновни за вашите чувтсва. Помислете, защо сте ядосали детето.
4. Преди да прилагате каквото и да било се уверете, че сте спокойни и не сте разстроени.
5. Не спестявайте обяснения, защо искате нещо. Взимайте под внимание възрастта на детето. В началото то не разбира какво е позволено и какво не е.
6. Използвайте начин, по който да изразите очаквания. Не казвайте „Не тичай“, кажете „Движи се бавно“. Вместо „непослушник си“, казвайте „Искам да ме слушаш, като ти говоря.“
7. Предоставяйте му да се учи от опита и грешките си. Давайте шанс да избира само дрешки, ядене и играчки.
8. Насочвайте детето. Възпитавайте го по какъв начин да се държи с децата, с които играе.

Comments

comments