8 златни съвета за леко раждане

1. Пристъпете към раждането с оптимизъм!

Моля, без какъвто и да било стрес! Той не работи във ваша плюс. От изключително значение за доброто протичане на родилния процес е положителната нагласа. Миселете за предстоящата и най-вълнуваща среща в живота ви – тази с вашето бебе, а не за това как ще протече раждането и колко мъчително и трудно може да е то. Изследвания доказват, че родолки с позитивно отношение раждат по-лесно и по-безболезнено! Тези пък, чието съзнание е изпълнено само и единствено със страх и тревога, изпадат в паника и настояват за обезболяващи средства, че често предизвикват цяла „интервенционна каскада“, при която се прилагат все повече и повече медикаменти, което дори може да затрудни и предизвика проблеми при раждането.

2. Информирайте се предварително

Съвсем различно е отношението на родилката, когато е запозната пердварително с това, което й предстои, и дори с мястото, където ще даде живот на рожбата си. Информацията при всички случаи ще й помогне да приеме по-спокойно първите по-силни контракции.

3. Движете се

В дните преди определения термин, не се залежавайте. Движете се, излизайте, при всяка възможност, на излет с любимия. Разхождайте се у дома или навън на чист въздух. Дишайте дълбоко. Единствено избягвайте натоварването с домакинска работа.

4. При възможност, раждайте изправена

В изправено положение шийката на матката се разширява по-лесно и главата на бебето се спуска надолу в стартова позиция. Според проучвания много жени признават, че изправени се чувстват в по-голяма степен „господарки на положението“ и по-лесно овладяват болката. От своята практиката акушер-гинеколозите споделят, че разхождането, приклякванията и дори ходенето на четири крака облекчават болката и помагат за по-лесното раждане.

5. Доверете се на акушер-гинеколога

Доверието на раждащата в акушер-гинеколога има решаваща роля за нормалното протичане на раждането. Съвременното обзавеждане на родилните отделения несъмнено помага за благополучното и безпрепятствено раждане. Но най-важното е да изберете такъв специалист, който ще подходи към вас с изключително разбиране и всеотдайност. Това ще ви помогне да се отпуснете и да изградите взаимно доверие и чудесни взаимоотношения.

6. Храната е от значение

Със сигурност знаете от какво голямо значение е храната по време на бременност, за да се чувствате и вие добре, и човечето във вас да е щастливо. В последния месец от бременността храната също е от изключително значение, и то най-вече по отношение на лекото раждане. За тази цел се старайте да приемате проста и лесно усвоима храна. Не преяждайте вечер – така и сънят ви ще бъде по-спокоен, и раждането ви ще протече по-леко. Специалистите съветват към края на осмия месец от бременността родилките постепенно да преминат от месни на плодово-зеленчукови и млечни храни. Добре е всеки ден да похапвате салата, подправена със зехтин. За еластичност на тъканите и съдовете акушер-гинеколозите препоръчват похапването на салата, подправена със зехтин, както и консумацията на морковен сок с няколко капки растително масло. Добре е седмица преди термина да наблегнете преди всичко на плодове, зеленчуци, зърнени и млечни продукти. Добра идея сред зеленчуците е добавите и по едно люто чушле.

7. Секс – може, но с мярка

При нормално протичаща бременност няма причина да се въздържате от полов живот. При проблемна обаче, е желателно полово въздържане до отзвучаване на оплакванията, след което може да опитате внимателни интимни контактни с партньора си.

8. Почивайте пълноценно

Оптималното и пълноценно време за сън, което специалистите препоръчват на бъдещите мами, е не по-малко от 9-10 часа. Когато почивате, желателно е да сте в хоризонтално положение, обърната на една страна, най-добре на лявата. Тогава кръвообръщението от плацентата към плода е най-пълноценно.

Comments

comments