8 години затвор за касиерка на ПБРП – откраднала 214 хиляди лева

8 години затвор постанови Великотърновският апелативен съд на бивша касиерка на Параходство Българско речно плаване, която присвоила 214 хиляди лв. от касата на дружеството. Делото се гледа за втори път във Велико Търново, след като ВКС отмени предишната присъда.
47-годишната Илияна Илиева е призната за виновна за длъжностно присвояване в големи размери и за фалшиви документи. На 10 пъти чрез подправени ордери, тя прибрала от касата над 200 бона в периода от 6 ноември 2006 г. до 9 април 2010 г. Измамницата оправдавала липсата на парите, като използвала касови ордери, които не са отразявали реални постъпления или плащания.
Подлото деяние била разкрито през 2010 г., когато служителката на БРП е трябвало да бъде командирована във Видин. Ревизия показала редица нередности и касиерката била уволнена и дадена на съд.
През 2013 г. русенските магистрати и дали 10 години затвор и забрана да извършва отчетническа и финансово контролна дейност, както и да заема държавна или обществено длъжност за същия срок.
5 години след разплитането на престъпната схема подсъдимата се отрекла пред съда от направените признания. Твърдяла, че е написала обяснения под диктат на ръководството в състояние на подчиненост. Според последните сведения на касиерката, тя не била взела парите, а несъответствието между голямото салдо в документите и наличното в касата се налагало във връзка с ликвидирането на огромни загуби от авария на баржа в река Дунав. Апелативният съд обаче не дал вяра на казаното.

Решението може да се обжалва пред ВКС.

Comments

comments