79% от българите няма да почиват тази зима

images

79% от българите  няма да  почиват през тази зима. 12%  планират почивка в планината, а близо всеки десети декларира, че все още не е решил, сочи  изследване на социологическата агенция „Тренд“. Изследваното  е проведено в  периода  30 ноември – 6 декември 2018 година  по метода пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ и е представително за пълнолетното население на страната.

Slide3-1

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в Столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент. 16% от не планиращите почивка тази зима, споделят, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които не са ходили на почивка в планината повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок.

Slide4-1

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). В демографските разбивки, прави впечатление, че младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% като лоши.

Водещият мотив за избор е цената на нощувките – 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в Столицата. Всеки десети (10%), споделя, че се води от това да е „тихо и спокойно“, като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите.

 Slide7-1

Comments

comments