75 години след десанта в Нормандия: Нашата обща отговорност е мирът в Европа и по света

 

 

изтеглен файл

75 години след десанта в Нормандия, лидерите на 16 държави взеха участие в честванията в английския град Портсмут и се подписаха под така наречената „D-day прокламация“, съобщи „Гардиън“. Те обещаха да не се повтаря ужасът от Втората световна война.

Ние потвърждаваме, че нашата обща отговорност е да гарантираме, че невъобразимият ужас от тези години никога няма да се повтори“, пише в прокламацията.

На събитието в Портсмут участват лидерите на Австралия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша, Словакия, Великобритания и САЩ.

Кралица Елизабет Втора наруши обичайния си стил и лично се обърна към групата от 300 ветерани от войната, за да им благодари. Самата тя участва в Втората световна като механик, припомни БНТ.

Лидерите на съюзниците четоха откъси от писма на участници в десанта. Френският президент Еманюел Макрон прочете откъс от боец от Съпротивата, убит преди да навърши 16. Британският премиер Мей – писмо от загинал капитан до съпругата му. Доналд Тръмп – откъси от молитвата, с която тогавашният американски президент Рузвелт е изпратил войниците.

Кулминация на церемонията беше демонстрация с военни самолети, след което Кралицата и Тръмп се срещнаха с ветерани от войната. Това беше и последната проява от тридневното държавно посещение на американския президент във Великобритания, посочва БНТ.

В същото време Русия призова да не се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 година, както и да не се омаловажава ролята на Съветския съюз в победата над Хитлер, предаде Франс прес.
„Приносът на съюзническите сили в победата над Третия райх е ясна. Тя обаче не бива да бъде преувеличавана и поради това да се омаловажава значението на титаничните усилия на Съветския съюз, без който тази победа просто нямаше да съществува“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Захарова отдаде почит „към падналите в боя“, но същевременно осъди случващото се според нея „катастрофално пренаписване на историята“, по-специално във филми и статии, което дава на САЩ и съюзниците им водеща роля в победата над нацистка Германия.
„Десантът в Нормандия не е оказал решаващо влияние върху изхода на Втората световна война, който вече бе решен от победите на Червената армия, преди всичко в Сталинград и Курск“, каза Захарова.
Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон, британската кралица Елизабет Втора и 300 ветерани днес в южния английски град Портсмут дадоха началото на честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, които ще продължат утре във Франция.
Руските власти и президентът Владимир Путин, който не е поканен на церемониите, от години критикуват забравата, в която според тях са потънали на Запад огромните жертви и 27-милиона убити, които Съветският съюз е дал във Втората световна война, отбелязва АФП.

Снимка:БТА

Comments

comments