70% от търсещите работа разчитат на „връзки“

Ако нямаш връзки, нямаш работа. Това звучи доста стряскащо, но се оказва, че точно по този начин стават нещата у нас. Проучване на Българската стопанска камара (БСК) сочи, че 70% от кандидатите за работа разчитат на съдействие от роднини и познати. Високият процент хора, които търсят начин да се устроят благодарение на „връзки“, показва, че все още е твърде закостеняла културата на търсене на работа у нас, смятат експертите, цитирани от „Преса”.
„Все пак половината млади хора следят обявите за свободни позиции и се опит­ват да установят директна връзка с потенциални работодатели”, коментира резултатите изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Проучването показва още, че малко над една трета се надяват на помощ от бюрата по труда за бъдещата си кариера.
„Липсата на практически умения е основното предизвикателство при реализацията в реална работна среда на кадри, завършващи средно и вис­ше образование, категорични са в БСК. 19 на сто от анкетираните смятат, че при започването на работа не познават техниката, която се използва в практиката, а според 30% голям проблем е несъответствието между учебните програми и реалните изисквания на работното място”, заяви още Данев.
Около половината от анкетираните в проучването са готови да приемат каквато и да е работа, след като напуснат университета. Това означава, че те не успяват да се реализират по специалността, която са завършили.
Всеки може да тества уменията си по интернет.
Създадена е специална информационна интернет система – MyCompetence.bg, в която всеки може безплатно да тества дали притежава нужните умения и компетенции за заемането на определена длъжност.В нея са разработени т.нар. професионални стандарти, които вече служат за промяна на учебните програми в осем университета в страната. Идеята е да се намали несъответствието между нуждите на бизнеса от конкретни специалисти и практическите учения на завършващите.
Работа в Благоевград“>

Comments

comments