70% от българите нямат възможност да спестяват

Приблизително 42% от българите теглят кредит повече от веднъж годишно, което е над средното за Европа. Става въпрос за малки заеми от небанкови институции. 69% от хората споделят, че нямат възможност да да заделят спестявания, тъй като цялата им заплата отива по най-важните битови нужди и разходи. Това сочи изследване на „Провидент”, представено по bTV.
Най-голямата тревога на българина е да не си загуби работата. Съответно, ако живееш от заплата до заплата, нямаш и спестявания, коментира Таня Обущарова – експерт и главен секретар на Българската асоциация за потребителско кредитиране.
За сравнение, в съседна Румъния хората, които казват, че не могат да спестяват, са 53%, а в Унгария – 59%.
35% от българите ще пътуват през лятото в страната, а 9% ще си позволят да заминат в чужбина. 31% обаче отбелязват, че ще си останат вкъщи.
На спестявания за лятната почивка ще разчитат 23%, а 14% са готови да вземат кредит, за да отидат на море.
Най-много заеми се теглят за ремонти и подобряване на дома.
Българите много държат на дома, повечето от тях притежават домовете си и влагат средства в тяхната поддръжка, коментира Обущарова.
Хората теглят заеми за здравеопазване и образование в пъти над средното за Европа, показват още резултатите.
За личното си финансово състояние близо 60% от българите се съгласяват, че са оптимисти за следващите 12 месеца, но като цяло за икономическото развитие на страната процентът е в пъти по-нисък.

Comments

comments