7 неща, на които родителите трябва да научат децата си

960-540-igri

Страховете на родителите нямат край. Понякога ги е страх да се намесят, за да не влошат нещата. Друг път се намесват от страх да не се влошат нещата. Общо взето рецепта за правилно поведение няма, нито универсален наръчник за поведението на родителя. Но, родители, научете децата си на следните умения:

1. Научете ги да казват „Не!”

Примерна ситуация: Съученикът и съседчето по чин на вашето дете го моли да препише от него по време на изпит. По този начин учителят ще получи две идентични писмени работи.

Изход от ситуацията: Обяснете спокойно на детето, че придобиването на знания е дълъг и сложен процес. Не е редно някой да иска да ги взима наготово за негова лична изгода. Ако детето отговори „Не ме разсейвай!” или просто откаже, вероятно ще си навлече гнева на съученика, но и ще се научи да различава правилно от грешно. Освен това не е добре да прави неща, които са в разрез с неговите разбирания и принципи само за да се хареса на другите.

2. Научете ги да отвръщат на „ударите” с достойнство и така, че да ги запомнят!

Примерна ситуация: Съучениците се подиграват на детето ви и в резултат то не иска повече да ходи на училище.

Изход от ситуацията: Колкото и да ви се иска, не бива да се намесвате с агресия и гняв, за да не влошите нещата още повече. Обяснете на детето, че хулиганите искат да изпъкват на гърба на останалите. Обичат да си набелязват жертва и да се чувстват герои, когато карат другите да страдат или ги обиждат. Най-доброто решение е да не показваш, че те нараняват. Ако детето му се усмихва в отговор на нападките и не обръща внимание, скоро и останалите деца ще загубят интерес и ще забравят.

3. Научете ги, че оценките не са най-важни.

Примерна ситуация: Детето получава слаба оценка и вие му се карате. Най-вероятно следващия път ще го е страх да сподели с вас подобно нещо.

Изход от ситуацията: Повечето родители карат детето да се чувства много зле заради оценките си в училище, а дори не си дават сметка за това. Разбира се, че е важно детето да полага старание и да учи, но не би трябвало да се страхува да ви покаже слаба оценка в бележника. Покажете на детето си, че го обичате въпреки всичко и го окуражете, че следващия път ще се справи по-добре.

4. Научете ги да помагат на другите и да защитават по-слабите.

Примерна ситуация: Детето ви споделя с вас, че съучениците му тормозят някое слабо момченце. Детето ви знае, че това е грешно, но не знае как да постъпи.

Изход от ситуацията: Много деца се страхуват да защитават по-слабите, когато ги тормозят, защото има опасност да се превърнат в следващата жертва на хулиганите. Не е по-различно и при възрастните хора. Много е важно детето да разбере, че е правилно да проявяваш съчувствие и да помагаш на другите, когато можеш. В този случай дайте на детето да върши някаква работа вкъщи, поверете му някаква отговорност – да гледа по-малкото си братче/сестриче, да подреди масата, да измие чиниите и т.н.

5. Насърчавайте ги да правят онова, което обичат.

Примерна ситуация: Децата са прекалено натоварени в училище. Покрай цялото натоварване и допълнителни спортни занимания или уроци не им остава време за почивка.

Изход от ситуацията: Родителите искат децата им да са щастливи и да са добри във всичко, затова се грижат да им осигурят възможно най-много занимания, включително извънкласните занимания. Важно е обаче да подредите програмата на детето си така, че да му остава поне един час на ден, за да прави нещо, което харесва – да рисува, да пее, да танцува, да пише, да играе на игри.

6. Научете ги, че спортуването е част от живота.

Примерна ситуация: Детето ви е прекалено срамежливо и затворено. Предпочита да си стои вкъщи, вместо да се види с приятели.

Изход от ситуацията: Насърчете го да се включи в спорт, който изисква отборна игра – баскетбол, волейбол, водна топка, танци – всичко, което би било подходящо за него/нея.

7. Научете ги да се харесват и приемат такива, каквито са.

Примерна ситуация: Рано или късно, детето ще започне да се сравнява с другите, които ще му се струват по-хубави, по-слаби, по-интересни. Ако от малки развият подобно поведение, това би могло да се превърне в сериозен проблем в живота им по-нататък.

Изход от ситуацията: Всички деца искат да бъдат талантливи и да бъдат интересни за другите. Децата обичат и търсят внимание. Не забравяйте да повтаряте на децата си, че са прекрасни! Ако детето ви си има идол, намерете негова снимка без обработка на Фотошоп и му я покажете, за да му внушите, че не е важен външният вид, а това, което носим отвътре.

Comments

comments