7 изненадващи навика, които ви пречат да спите добре през нощта

 

 

Въпреки че лошият нощен сън може да повлияе на здравето, външния вид и цялостното ни качество на живот, 35% от възрастните спят по-малко от 7 часа на нощ.

Тревогите и стресът могат да направят нощите ви неспокойни, но и някои ежедневни навици имат същото влияние.

От Bright Side изреждат навиците преди лягане, които си заслужава да елиминираме заради добрата нощна почивка.

Скачате право в леглото
В края на натоварения ден всичко, което вероятно искате да направите, е да сложите главата си на възглавница. Но създаването на релаксиращи вечерни ритуали, всъщност, може да помогне на мозъка ви да постави границата между деня и нощта, което ще ви помогне да заспите по-бързо.

Вашата вечерна рутина може да включва лека закуска преди лягане, топъл душ или четене на книга. Вечерните ви ритуали не трябва да бъдат сложни, просто изберете нещо, което успокоява ума ви и ви помага да се отпуснете по -лесно.

Пиете черен чай преди лягане
Билковите чайове са известни със своите успокояващи ефекти и от години се използват за лечение на безсъние. И въпреки че много чайове, като лайка или лавандула, могат да ви помогнат да се отпуснете и дори да подобрите качеството на съня си, някои напитки имат обратния ефект. Например, черният чай е с високо съдържание на кофеин и може да причини нервност и безсъние.

Спите с грешен вид завивка
Въпреки че не можем да заспим без завивка, изборът на правилната е от решаващо значение за добрата нощна почивка. Одеялата, изработени от полиестер, са лесни за пране и грижи, но не са най-добрият избор, когато става въпрос за по-добър сън.

Полиестерът е синтетичен материал, което означава, че не е дишащ и няма да позволи на тялото ви да регулира температурата си, а това води до горещи и потни нощи. Вместо да купувате завивка от полиестер, изберете вълнена, тъй като ще ви затопли и ще остави кожата ви да диша.

Ходите на фитнес вечер
Тренировките ви помагат да се отпуснете и да се отървете от безпокойството, което, от своя страна, ще подобри съня ви. Но ако те са твърде късно през деня могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Физическата активност в рамките на един час преди лягане няма да позволи на телесната ви температура да падне, което ще ви накара да се мятате в леглото и да се събуждате през нощта. Ако сте нощна птица и предпочитате да тренирате през нощта, придържайте се към упражнения с ниска интензивност поне четири часа преди лягане.

Пропускате закуската
Закуската се нарича най-важното хранене за деня по основателна причина. И въпреки че може просто да нямате време през натоварените сутрешни часове, пропускането й  влияе не само върху теглото и способността ви да се концентрирате, но и върху качеството на съня. Хората, които редовно пропускат закуската, спят лошо и се будят в лошо настроение.

Носите пижама
Вечер нищо не изглежда по-привлекателно от това да облечете любимата си пижама и най-накрая да си легнете. Но някои пижами, всъщност, са прекалено дебели и може да попречат на съня ви. Спим по-добре, когато телесната ни температура леко се понижи. И ако не искате да спите голи, то изберете леки дрехи за сън, изработени от естествени и дишащи материи, като лен или памук.

Имате килим в спалнята
Килимите могат да направят всяка стая уютна, но поставянето им около леглото не е най-добрият избор, когато става въпрос за добра нощна почивка. Те улавят прах и акари и това ги прави идеално място за размножаване на вредни бактерии. Проучванията показват, че качеството на въздуха е от решаващо значение за съня и дори може да повлияе на кондицията ви на следващия ден.

Comments

comments