7 млн. лева без доказан произход преминали през сметките на бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и неговия доведен син

Сума от 7 милиона лева е преминала през банковите сметки на Христо Бисеров и на неговия доведен син Главинков, за тези пари няма документи за произход. Това каза в студиото на Нова телевизия Пламен Георгиев, шеф на КОНПИ.
Той уточни, че става дума за период от десетина години и е подавал декларации като депутат. Георгиев посочи пример с къща на Бисеров, за която е взет кредит от 300 000 лева, който е бил погасен за една година.

Подобен случай е с акции от една фирма, придобити от Бисеров и съпругата му за 50 000 лева и продадени на японска фирма за 750 000 лева. След това част от тези пари са дадени като заем на доведения син на бившия политик.

Пламен Георгиев сравни практиката на Христо Бисеров с тази на братя Галеви, където също са засечени преводи от България към чужди фирми и обратно. Според него, само подадени от прокуратурата данни могат да задействат проверка на КОНПИ и само за лица с повдигнато обвинение.

„Конституционният съд ни забрани да правим проверки по сигнали на граждани с мотива че трябва да има филтър на тези проверки”, каза още Георгиев. С това той обясни, че не са започнали проверка на имотите на пазарджишкия кмет, които очевадно се разминават с доходите му.

„Получаваме информация, че има лице, което притежава скъп диамант, но не можем да започнем проверка”, каза още шефът на комисията, като причината отново е решението на КС. Според него, въведения праг за разследване на лица с недоказани доходи от 200 000 лева е доста висок и автоматично прекратява разследванията за хора с доходи до тази сума.

Пламен Георгиев посочи и други хора, на които има несъответствие между доходите и имуществото – кмет и главен архитект на община Несебър. Според него, за 2014 година комисията е отнела имущество за 13 милиона лева, въпреки умишленото връзване на ръцете им със закона и решението на Коституционния съд.

Comments

comments