Годишната винетка ще е валидна за една календарна година

От началото на 2018 г. шофьорите ще имат повече гъвкавост при закупуването на винетни стикери. Годишната винетка става срочна, т.е. важи 12 месеца след датата на закупуване. Освен това ще има и тримесечна винетка, каквато досега не съществува. Това са чат от промените в Закона за пътищата, приети окончателно на второ четене в пленарна зала в петък.

Идеята да има еднодневна винетка при леките автомобили беше оттеглена от вносителите още преди да влезе за второ четене. Такава ще има само за товарните автомобили, което съществува като възможност и в момента.

Години наред 12-месечната винетка действаше от 1 февруари до 31 януари на следващата година, независимо през кой месец от годината е закупена. Това според Петър Славов от Реформаторския блок е несправедливо. „Поправихме една несправедливост – годишната винетка ще е валидна за една календарна година. Тя ще важи от датата на закупуването, а не както сега – до края на текущата година“, коментира депутатът.

При определяне на графичното оформление на годишните винетни стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване на деня, месеца и годината на нейното закупуване. Досега тази възможност съществуваше само при по-краткосрочните стикери.

Comments

comments