Учени: Ако искате да имате здрави черва, заменете тоалетната си с тип клекало

За да поддържаме чревния си тракт в добро здраве, германски учени ни съветват да заменим тоалетните си чинии с позабравените и излезли от употреба клекала, пише в. „Дейли мирър“. Подобен съвет може и да предизвика иронични усмивки на лицата ни, но направеното изследване от специалистката по биология от университета в Франкфурт Джулия Ендерс е потвърдило, че това не е някаква шега. Според нея трябва да преобърнем представите си за ходене до тоалетната.
В своята книга „Черва с чар“ авторката подробно описва в 200 страници, илюстрирани с множество диаграми, как най-здравословно да използваме тоалетната. Творбата й вече добива голяма популярност в родината си Германия, разпродадено е в 200 хиляди екземпляра. Ендерс често гостува в телевизионни предавания и призовава сънародниците си да се върнат към старомодните клекала в тоалетните.
Клекналата поза при ходене по голяма нужда ускорява процеса, докато при седнало положение той се забавя. В резултат на това се получават нежелани усложнения като хемороиди. Страдат и червата, които могат да бъдат засегнати от дивертикулит. Ето защо тези заболявания се срещат по-често в Европа и по-рядко в Азия, където на немалко места продължават да се използват традиционните клекала в тоалетните. Те са ползвани от около 1,2 милиарда души.

Comments

comments