62,3% от жителите на община Кресна оценяват високо работата на кмета Николай Георгиев

12345

62,3% от жителите на община Кресна оценяват високо работата на кмета Николай Георгиев, сочат резултатите от мащабно социологическо проучване.За целите на изследването са анкетирани 1 000 жители на общинския център и на селата в общината.

Социологическото проучване е част от проекта „Развитие на пряката демокрация в община Кресна“,по който се работи от февруари тази година.  В партньорство сдружение „Нов избор“ и Община Кресна имат за цел  постигането на по-активно и голямо гражданското участие при формирането на местни политики и вземането на решения на общинско ниво. В тази връзка е предвидено да бъде изградено уникално за региона, но по британски модел, бюро за информация и съвети на гражданите ( БИСГ- Кресна).

Още резултати от социологическото изследване:

На въпроса „Промени ли се състоянието на селището, в което живеете през последните 2-3 години“ 12,6 % казват „промени се много“, 51 % отговарят с „промени се малко“ и едва 3,6 % от гражданите твърдят, че промяната е негативна и към по-лошо.

62,3 % от гражданите на общината оценяват работата на кмета с максималната в проучването оценка „Добра“ и едва 7,7 % са на противното мнение. С „не знам“ отговарят 13,3 %.

Удовлетвореността от работата на общинската администрация, изразена в проценти е следната: 46,2 % дават най-добрата възможна оценка „добра“, 20,5% я оценяват със „средна“, а „слаба“ посочват 8,8 % от анкетираните. 24,5 % отговарят с „не знам“.

91 % от гражданите на община Кресна одобряват напълно запазването на самостоятелността на ВиК – Кресна и едва 2,1 % са на противното мнение.

Най-предпочитана форма за допитване до гражданите на общината е общото събрание на населението. Тази форма харесват 88,8 % от гражданите.

За съжаление, община Кресна е високорискова в социално, икономическо и демографско отношение. Това твърдение на авторите на проекта се потвърждава напълно от резултатите на проведеното изследване: 20,9 % от домакинствата в Кресна се състоят от един човек. Двама са в 32,7 %, трима –  в 20,6 %, четирима – в 16,5 %, а повече от четирима живеят в едва 9,3 % от домакинствата.

13 % от жителите на общината са на възраст от 18 до 30 години, 50 % са в групата от 31 до 60 години  и 37 %  –  над 60- годишна възраст.

Още по-тревожна е статистиката за личен месечен доход. 9,7 % от жителите на Кресна живеят с доходи до 200 лева на месец. 22 % са с месечен доход между  201 – 400 лева,  21,1 % получават между 401 и 600 лева, едва 9 % живеят с по-големи доходи. 38,1 % са предпочели да не отговорят на този въпрос.

Работата по проект „Развитие на пряката демокрация в община Кресна“ продължава. През месец септември предстои провеждането на кръгла маса.

Източник: „Обединени за Кресна“

 

Comments

comments