Въздигане на българска самостойна църква под име българска екзархия.

През май 1867 г. само 2 месеца след визшествието си на престола, Григорий шести връчил най-поверително на руския цариградски посланник граф Игнатиев един проект за разрешение на българския църковен въпрос. В основата на този проект е била поставена идеята за автономна българска църква начело с митрополит, зависещ външно от цариградската патриаршия. Като се има предвид ръста на българското църковно-национално движение става ясно, че исканията на българите не могат да бъдат задоволени от проекта на Григорий.

От както през 1866 г. избухнало критското възстание отношенията между Гърция и Турция непрекъснато се изостряли, докаот в края на 1868 г. били прекъснати, и турците започнали репресии срещу гърците в империята.

Най-подир през октомври 1868 г. Великата порта изпратила официално на патриаршията 2 проекта за разрешение на българския църковен въпрос, от които единия, състоящ се от 7 члена, а другият-от 9 члена, с покана да избере и да приеме един от тях или да намисли някой друг способ за решение, който да се приеме от двете страни и да даде колкото е възможно по-скоро край на работата.

Comments

comments