6 здравословни грешки, които жените над 30 години допускат

Business woman with glasses looking up at many question marks

Най-хубавата част от живота започва на 30. След бурните тийнейджърски години и пълните с учене, преместване, първа работа, първа сериозна връзка и първо дете (евентуално) през 20-те години, преминаването на следващия етап е всъщност началото на най-сладката част от живота.

С изградени навици, с установен вкус и с много опит, една жена може наистина да се наслади на хубавата страна на живота.

Освен ако…

Освен ако прави следващите 6 грешки в грижата си за здравето.

Защо изобщо допускаме тези грешки, като уж сме научили всичко? Защото не взимаме под внимание, че тялото ни не спира да се променя и на всяка възраст има различни изисквания.

Пушите

Отказването от цигарите е най-най-хубавото нещо, което можете да направите за себе си и за неродените си деца.

Цигарите харчат пари и здраве. Не носят нищо полезно, така че колкото по-бързо се отървете от тях, толкова по-добре.

Използвате козметика за тийнейджъри

Какво правите, когато на кожата ви се появи акне, както през тийнейджърските години? Купувате си серия против акне и уверено започвате да се лекувате.

Козметиката за тийнейджъри е предназначена за друг тип кожа и изсушава прекалено бързо лицето на жените над 30.

По-добрият вариант е да изберете лек ексфолиант за лице, да почиствате с щадящи лосиони или мицеларна вода и да откриете източника на акнето – хормонални проблеми, стрес, недобра грижа за кожата.

Пропускате профилактичните прегледи

Веднъж годишно, в рамките на половин ден, можете да направите за себе си повече, отколкото за цяла година.

Цитонамазка, преглед на гърдите, кръвни изследвания (вкл. за холестерол), а след 40 и плътност на костите.

Толкова е успокояващо да знаеш, че си наистина здрав.

Не отлагайте децата прекалено дълго

Дори да имате вече едно дете, което да е станало много бързо, зачеването след 30 става все по-трудно и по-трудно.

Фертилността намалява постепенно, но след 37 спадът е рязък. И макар да има звезди, които зачеват и раждат дори след 40не чакайте последния момент.

Забързайте метаболизма си

Допълнителният бонус от тренировките ще е забързването на метаболизма. Той има неприятният навик да се забавя с възрастта и ако не променяте навиците си спрямо забавеното темпо, скоро ще се окаже, че качвате килограми, без да ядете повече сладко.

Тренирайте мускулите си

Кълнем се в кардио-упражненията. Бягането, плуването и карането на велосипед са част от всекидневното ни натоварване. Изгарят калории, полезни са за сърцето, разтоварват от напрежението. Това, което не правят обаче, е да увеличават мускулната маса.

А тя, някъде в средата на 30-те години, започва да намалява. Така че не заобикаляйте фитнеса отдалече, а още днес си вземете карта.

Две тренировки седмично ще ви помогнат да запазите формите на тялото си много по-дълго, отколкото само бягането и колелото ще могат.

Comments

comments