6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве

За по-добър имунитет
За да боледува по-малко, детето трябва системно да се калява и да има достатъчно физическа активност. Игрите навън са чудесен начин да стане това. Излагането на слънце, дори за няколко минути дневно, доставя на организма витамин D, повишава имунната защита и подобрява цялостно здравето.

Срещу късогледство
Децата трябва да бъдат насърчавани да играят навън, за да предотвратят появата на късогледство, предупреждават експерти, цитирани от в-к „Дейли Мейл“. Проучването показа, че честотата на случаите е най-висока в страни, където има интензивен образователен режим, който принуждава децата да прекарват голяма част от времето си на закрито. Препоръчително е децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопия (късогледство).

За укрепване на мускулатурата
Игрите навън винаги са свързани с повече движение, отколкото тези у дома. Това помага на малчуганите да укрепят своята мускулатура и има превантивно действие срещу гръбначни изкривявания. Това няма как да се постигне със седене пред компютъра или телевизора, където детето се обездвижва, а и често позицията на тялото води до изкривяване на гръбнака.

Срещу астма и алергии
Заседналият начин на живот увеличава риска от реакция към домашни алергени и от появата на астма. В много случаи деца успяват да „израстнат” своите алергични реакции именно след продължителен престой на планина или на село, където да прекарат повече време на чист въздух, с повече слънце и повече движение.

Срещу наднормено тегло
Според една от последните статистики на СЗО 42 млн. деца под 5-годишна възраст в света са с наднормено тегло. Българчетата са в топ 5 по затлъстяване в Европа. Освен нездравословното хранене, като основна причина се посочва и липсата на достатъчно движение и твърде кратко време, прекарано в игри на открито.

За да се избегне обездвижването и наднорменото тегло, е препоръчителен балансиран хранителен режим, както и поне 2 часа дневно, прекарани в игри навън.

За по-здрав и по-спокоен сън
Всички знаем, че след спорт и дълга разходка сънят е по-здрав и по-пълноценен. Същото се отнася и за децата, когато прекарат достатъчно време навън в игри. Проучване сред фокус групи на Калифорнийския университет показва, че ако детето играе на компютърни игри до късно, това има негативен ефект върху съня. В същото време деца, които играят навън поне 2 часа дневно, заспиват по-лесно и по-рядко страдат от среднощни страхове.

Comments

comments