5200 сигнала за нередности в горите

Около 5200 сигнала за проблеми в горите са постъпили на спешния телефонен номер 112 за последната половин година. По 105 от тях са открили нарушителите, на които са съставени актове за нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за биологичното разнообразие,съобщиха от Спешния център на телефон 112 към Изпълнителната агенция по горите.

Най-много сигнали има за незаконен добив на дървесина, пожари, транспортиране и съхранение на дървесина. Често гражданите се обаждат и за бракониерство. 1046 са обажданията за горски пожари или за пламъци в близост до гора. Пикът им е бил през август, когато са регистрирани 328 подобни случая.

Експерти посочиха, че преобладават сигналите за територията на Северозападно централно държавно предприятие във Враца. За спазването на реда в горите бдят 220 екипа с над 440 инспектори към регионалните дирекции. Освен това им помагат 173 междуведомствени мобилни екипи към държавните горски предприятия.

Comments

comments