5 неща, които са смъртоносни като пушенето

addictivejunk_1_0
Снимка:Shutterstock

Световно разпространеният навик на тютюнопушенето е в запад. Само в САЩ, от 42% пушачи през 1965 година са останали само 15% през 2015 година. Но има други рискови фактори, които заемат мястото на пушенето, които са не по-малко смъртоносни от него, макар и по напълно различни начини. Ето водещите пет от тях, според статистиката:

Самотата

Самотата се превръща в световна епидемия, която може да бъде смъртоносна. Новите изследвания показват, че самотата може да намали продължителността на живота на страдащия с еквивалента на изпушването на 15 цигари на ден.

Уседналият начин на живот

Седенето по цял ден увеличава риска от развиването на различни заболявания, включително и ракови. И това важи независимо от факта, че хората отделят по час или дори два за тренировка през деня.

Недоспиването

Само в САЩ между 50 и 70 милиона души имат сънно разстройство. То увеличава риска от инфаркти и инсулти до нива, сходни с повишаването на същите рискове от тютюнопушенето.

Изкуственият тен

Оказва се, че солариумите и изкуствения тен причиняват повече ракови заболявания от пушенето, което причинява такъв на белите дробове.

Лошото хранене

Храните, богати на захар и обработени субстанции с високи съдържание на наситени мазнини, излагат здравето на хората на сериозни рискове, които понякога надминават рисковете от алкохол, пушене, наркотици и секс без предпазни средства.

Science Alert

Comments

comments