5 лесни стъпки към върха

цар

Отдалече успехът може би ви изглежда като петзвезден хотел, офис на най-горния етаж с панорамна гледка или внушително имение с езерца и дървета. Всичко изглежда просто идеално. Единствената ви мечта е да влезете там, защото вярвате, че и отвътре ще бъде също толкова съвършено.

Повечето хора обаче, които вече са постигнали онова, което наричаме успех, го възприемат като нещо преходно и незадоволително. Можете да отговаряте на всички критерии, за да се наречете успял човек, и все пак да не се чувствате нито удовлетворен, нито щастлив.

Успехът е по-скоро променлива величина, а не крайна цел или статична точка. Изисква постоянно надграждане, любопитство към света, време и енергия. Успехът е като хищник, който не се задоволява с доброволните ви жертви, а иска още и още – от личното ви пространство, от времето с любимите ви хора, от съня и здравето ви. Затова е важно да отделяте време и за малките неща. Не се самозабравяйте и се опитайте да запазите трезва преценка за приоритетите в живота.

Следващите 5 стъпки ще ви помогнат да постигнете и да се справите с успеха, да се изкачите на върха и да останете там.

1. Разберете какво ви вълнува.

Може да се занимавате с много неща едновременно, може да работите на няколко места. Може да работите, за да си плащате сметките, или да работите, защото обичате това, което вършите. Малцина са щастливците, които съчетават двете. Затова си отваряйте очите на четири за онова, което ви носи радост и удоволствие. Изследователите са единодушни, че има много по-голям шанс да постигнете успех в област, която ви е по сърце, отколкото там, където просто отивате в офиса и следите часовника кога ще дойде краят на работния ден.

2. Помагайте на другите.

Посветете се на желанието си да помогнете на другите – на колегите си, на служителите си, на почитателите си, на нуждаещите се – независимо в каква сфера работите. Ако съумеете да правите това единствено нещо, ще почувствате вътрешна удовлетвореност и хармония, защото така никой няма да „краде” от времето ви, а вие ще го споделяте доброволно и с радост с другите. Успехът се крие в умението да служите на другите.

3. Запазете вярата си, когато се чувствате най-обезсърчени, и дръжте хората около себе си мотивирани.

Не всеки ден е добър и успешен, не всяка година е добра и успешна. Важното е обаче какви поуки можем да си извадим от неуспеха, от провала, от нещастието, от разочарованието, от излъганите надежди. Всичко, което ни се случва, е опит – безценен и незаменим. Всичко, което се опитва да ни сломи, може да ни даде мотивация да продължим напред. Ако заемате челна позиция и ръководите екип от хора, е от първостепенно значение никога да не показвате слабост и да демотивирате хората си. От всеки проблем има изход.

4. Погрижете се за себе си.

Успехът изисква жертви. Трябва да знаете кога да спрете, кога да обърнете внимание на здравето си, кога да се погрижите за себе си. Много е важно да не развиете чувства като алчност и сребролюбие. Не губете фокуса и мярата за нещата. В крайна сметка трябва да имате здраве и енергия, за да можете да се насладите на постигнатото.

5. Отпразнувайте успеха си и го споделете с другите.

Всеки път когато споделяте успеха си с другите, посявате семенцата на бъдещ успех. Той е като градината – понякога реколтата е богата, понякога е нищожна, но най-важното е грижата, вниманието, постоянството, споделеността.

Comments

comments