5 диети, които действително работят

paleno

Вашата цел: Да водите здравословен начин на живот, който да не ви лиши от най-хубавите неща в живота (и със сигурност, може би дори да отслабнете няколко килограма). Но объркването в света на диети, детоксикации и прочистващи режими е почти сигурно.

Вижте обаче какво смятат експертите на Purewow – кои са най-добрите режими.

Най-добра: Средиземноморска диета

Средиземноморската диета се основава главно на цели храни на растителна основа, включително зеленчуци и плодове, както и пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, с малки количества животински продукти (главно морски дарове).

Маслото се заменя със здравословно маслиново масло, червеното месо е ограничено до не повече от няколко пъти в месеца, насърчава се храненето със семейството и приятелите, а виното е разрешено (умерено).

Проучванията показват, че този стил на хранене подобрява сърдечно-съдовото здраве и е свързан с намален риск от такива заболявания, някои видове рак, хронични заболявания и обща смъртност.

Най-лоша: Фрутарианска диета

Всяка диета, която се фокусира върху една храна или група храни (като фрутарианската), не е добра. Без значение колко хранителна е една храна или група храни, тялото ни се нуждае от различни вещества.

При такава диета би било трудно да се получат достатъчно основни нутриенти, като В12, есенциални мастни киселини, като омега-3, желязо и протеини. А липсата на тези хранителни вещества може да доведе до редица проблеми, като летаргия, анемия и намалена имунна функция.

Най-добра: Флекситарианска диета

Тя е комбинация от думите „гъвкав“ (flexible) и“ вегетариански“ (vegetarian), което прави тази диета много лека и удобна. Диетата насърчава хората да следват хранене, най-вече на растителна основа, но не премахва изцяло месните продукти (вместо това, тя цели намаляване на приема на месо и наситени мазнини).

Това е чудесен начин да се ядат повече плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, които са важни за цялостното сърдечно здраве, а също и по-реалистичен подход за дългосрочен успех.

Добра: Палео

Подобно на средиземноморската диета, и тук акцент са свежите храни, като веган палео елиминира млечните продукти, глутена, рафинираната захар и растителните масла. Докато строгата палео елиминира зърнени и бобови растения.

Целта е да се преосмисли начина, по който гледате на месото (не като основно ястие, а като подправка или странично ястие), премахване на високо преработените и рафинирани храни и акцента върху зеленчуците. Тази диета помага при отслабване и поддържане на здравословно тегло в дългосрочен план.

Лоша: Диета с хормона на бременността или HCG диета

Всяка диета, която сериозно ограничава калориите или изисква добавяне на хормони, не е здравословна диета. Изключително ниската калорична цел (500 дневно) може да забави метаболизма и да предизвика много здравословни проблеми.

Добра: Диета DASH

Диетата DASH е добре проучена и e доказано, че намалява кръвното налягане и холестерола. Нейният подход е много подобен на средиземноморската диета, като се фокусира върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, чистия протеин и нискомаслените млечни продукти.

Мазни меса, пълномаслените млечни продукти и храни с високо съдържание на захар и натрий са ограничени.

Добра: Скандинавска диета

Скандинавската диета също има редица изследвания, които показват ползите за здравето, включително намаляване на възпалението и риска от сърдечни заболявания.

Тя се основава на приема на риба (с високо съдържание на омега-3 мастни киселини), пълнозърнести житни растения, плодове и зеленчуци. Подобно на средиземноморската диета, скандинавската ограничава преработените храни, сладките неща и червеното месо.

Лоша: поглъщане на глисти

Звучи лудо, но някои хора умишлено поглъщат паразити, за да отслабнат. Това е ужасна идея и може да има толкова много отрицателни странични ефекти – от диария, през гадене до главоболие и обща слабост.

Нещо повече, паразитът може да се премести в други части на тялото ви и да се прикрепи към други органи, причинявайки още повече проблеми.

Comments

comments