5 юни – Световен ден на околната среда

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда. Той се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ОНН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г. На този форум е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята.
Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.
В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.
Отговорното управление на природните ресурси на планетата. Това е акцентът на Световния ден на околната среда за 2015 г. (World Environment Day). Всяка година на 5 юни светът отбелязва най-известния глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда.
Призивът тази година е „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим“.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие Световния ден на околната среда с изложба с рисунки и снимки от конкурс на тема „Опазване на околната среда“, организирана от РИОСВ – София, в градината „Кристал“.
На 5 юни екоинспекциите в страната организират различни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии.

Comments

comments