5 идеи за здравословни салати, които ще ви помогнат да се вталите бързо

Можете да си направите салата по всяко време на годината, но лятото е най- доброто време. Плодове, зеленчуци направо стряскат с разнообразието си, но ви се иска при всяка подготовка за салата да добавите нещо ново. Не бързайте да прибягвате към месо, колбаси и риба! За свежата зеленина, зърнените култури са не по-малко подходящи.

thumb1(3)

Редакторите ни препоръчват да не се смесват тежки продукти за летния сезон. Например, въглехидратни зърнени храни с месни продукти. Ние сме свикнали да ядем месо със зеленчуци, но зърнените храни със зеленчуци са още по-печеливша комбинация и не по-малко задоволителна.

Питателни салати

1 (12)(12)

Салата с булгур ще изглежда по-елегантно и ще бъде по-вкусна и по-питателна, заради въглехидратите, които съдържа. В същото време, не съдържа мазнини!

Салата с булгур

Ще ви трябва:

домати – 200 гр. (по-добре е да вземете чери или розови)
репички – 3 бр.
зелен лук – 5 пера
люта чушка – 1 бр
чушка- 0,5 бр
краставица – 1 бр.
булгур – 100 гр
лимонов сок – 2 супени лъжици
копър 25 гр
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
зехтин – на вкус

2 (11)(16)

Изсипете булгурът във вряла вода (200 ml) и за около половин час затворете с фолио за храни. Докато се приготвя зърнената храна, обелете чушката. Нарежете я на кубчета и по същия начин краставицата и доматите. Накълцайте лука, копъра и лютата чушка. Смесете всички съставки и сервирайте с лимонов сок, черен пипер и сол, а след това добавете и зехтина

Салата с перлен ечемик

Ще ви трябва:

домати – 450 гр
ечемик – 250 гр
дръжка от целина – 3 бр.
чушка – 1 бр.
краставица – 1 бр.
лук – 0.5 бр.
лимонов сок – 2 супени лъжици
винен оцет – 2 супени лъжици
зехтин – 2 супени лъжици
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
подправки – на вкус

3 (12)(9)

Както винаги ечемикът трябва да бъде предварително напоен (за предпочитане през нощта, но е възможно и 3 часа преди самото готвене). Когато стане на рохкава каша е готов за консумиране. В кашата добавете ситно нарязан български лук, краставица, домати, целина. След това овкусете със смес от лимонов сок, оцет и масло. Оставя се да се маринова за 20 минути и се сервира.

Салата с ориз

Ще ви трябва:

натурално кисело мляко – 300 мл
ориз – 250 гр
спанак – 100 гр
бадеми – 40 гр
лимонов сок – 2 супени лъжици
сол – на вкус
черен пипер – на вкус

Първо, сварете ориза.

Докато оризът се вари, натрошете бадемите, нарежете спанака на ленти. Смесете всички съставки, овкусете и сте готови с тази божествена салата с неповторим вкус
4 (12)(6)

Салата с киноа

Ще ви трябва:

патладжан – 1 бр.
чушка – 1 бр.
лук – 1 бр.
киноа – 200 г
чесън – 1 зъб.
магданоз – 10 гр
оцет балсамико- 1 супена лъжица
лимонов сок – 0,5 супени лъжици
зехтин – 2 супени лъжици
сол – на вкус
черен пипер – на вкус

Намажете лист хартия за печене с лъжица зехтин, черен пипер и сложете патладжана. Набодете го с вилицата от всички страни и печете 25 минути на 180 градуса (в предварително загрявате фурната). За това време, ситно нарежете лука, зеленчуците и чесъна.

Киноата се накисва във вода за 30 мин. След това сварявате в отношение 2:1 (2 чаши вода с 1 чаша киноа). Като заври водата, котлонът се намаля на 3-та степен и се бърка около 20 мин, докато набъбне и се изпари водата. Оставя се да изстине.

5 (10)(7)

Когато патладжана се изпече, извадете от фурната и обелете. Нарежете на кубчета, разбъркайте с лук, магданоз и чесън. Овкусете с оцет, лимонов сок, сол, пипер и разбъркайте с киноата! Ако добавите фета, салатата става още по-вкусна.

 

Салата с елда

Ще ви трябва:

чушка – 1 бр.
тиквички – 100 гр
елда – 200 гр
копър 25 гр
краставица – 1 бр.
броколи – 100 гр
маслини – за вкус
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
зехтин – на вкус

6 (8)(7)

Поставете елдата да се вари и нарежете на кубчета чушките, тиквичките, краставиците и броколито. Когато овесената каша е готова, добавете зеленчуците, няколко маслини в елдата, сол и пипер

Класическа салата и елдата са идеална комбинация. Съставките са лесно заменяеми: булгур – с пшенично зърно, измито и изсушено във фурната; зехтин – с всяко друго растително масло или дори емулсия; прсен лук – с червен или стар.

И какви други рецепти знаете със зърнени храни ? Споделете с нас вкусните ви рецепти за салати в коментарите!

Източник: zajenata.bg

Comments

comments