5 важни факта за накладките в автомобила

С автомобилната спирачна система не бива да се допускат рискове и компромиси – това е ясно на всеки. Безопасността на пътя е жизненоважна, едва ли някой го поставя под въпрос. Но кога идва време да се сменят накладките , какъв вид да бъде избран и какъв стил на шофиране се практикува при различните разновидности – това ще разгледаме в следващите редове.

 

Меките накладки се износват по-бързо, но щадят дисковете

 

Съдържанието на метал във феродовите сплави определя различните разновидности. С най-висок процент са т.нар. полуметални, които са най-твърди и издържат най-дълго на износване, но пък доста по-бързо изваждат от строя спирачния диск. Доста по-често в ежедневието вече се използват другите варианти – нискостоманени, органични и керамични, като са изброени от най-високо към най-ниско метално съдържание. По-меките задни или предни накладки имат обикновено по-бързо износване при агресивно каране, но пък щадят спирачните дискове, а това несъмнено има значение.

 

Дискове се сменят три пъти по-рядко от накладките

 

Такава калкулация, разбира се, е условна, но средностатистически съотношението е в този диапазон. Ако предни накладки се подменят на всеки 20-30 000 километра, то за нови предни дискове моментът настъпва на всеки 60-80 000 км. Пробегът, естествено, зависи от стила на шофиране, като при по-агресивните шофьори времето за смяна идва по-бързо.

 

А и уравнението работи, само когато колата се обслужва правилно и редовно. Ако се изпусне моментът да се поставят нови феродови елементи, това може да повреди преждевременно дисковете. При недостатъчно съвестно обслужване на съответната спирачна система (проверка на нивото на спирачна течност, почистване на апаратите, следене за течове) също може да се стигне до по-ранно износване. Но в общи линии е така – спирачни дискове се сменят на всяка трета смяна на накладките.

 

А нови дискове винаги значи и ново феродо

 

Със сигурност ще се намерят „разбирачи”, които да кажат, че това са излишни разходи и че употребявани вече предни накладки могат да се „натаманят” и върху чисто новите спирачни дискове. В името на безопасността на пътя – избягвайте да слушате подобни „специалисти”. Няма да спестите кой знае колко от това, че ще хвърлите един чифт феродови елементи по-рано, но ще поставите сигурността си на пътя на сериозно изпитание. Има нещо, което обаче ще чуете единодушно от всеки майстор – не се сменят накладките само на едната гума, винаги се подменят феродовите елементи на цялата ос.

 

Не при всяка кола светва лампичка, когато спирачките са износени

 

По-модерните автомобили са снабдени с датчици, които показват достигането на рискови нива при различните компоненти на спирачната система. Така например, ако намалява спирачната течност или пък изтънява покритието на предните накладки, на таблото светва съответният уред, който дава индикация и предупреждава шофьорите. Но не всеки автомобил е оборудван по този начин, затова трябва да се следят и други симптоми – има ли по-дълъг спирачен път колата, чува ли се някакъв звук, тресе ли при спиране и т.н. Имате ли съмнения, най-добре отидете в сервиза за проверка.

 

Карайте внимателно, когато сте с нови накладки

 

Обикновено преди подмяна на феродовите елементи водачите стават „по-осторожни”, тъй като са наясно, че с изтъняването на покритието се увеличава и спирачният път. Опитните шофьори също така знаят, че внимателният стил на каране е препоръчителен и в първите няколко десетки (а понякога – няколкостотин) километра след поставяне на нови предни или задни накладки. Те трябва да улегнат на местата си, а освен това съветът за по-предпазливо натискане на педала е свързан и със съхраняване на дисковете за по-дълго време, тъй като са по-уязвими в тези периоди.

Comments

comments