5 юли – Празник на служителите на МВР

МВР празнува днес 136 години от основаването на министерството. Пред паметника на Незнайния воин ще има водосвет на знамената и ще бъдат поднесени венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг. Тържеството ще продължи пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ с демонстрация на специализираната техника, която е на въоръжение в различните структури на вътрешното министерство.

В същото време от синдикалната федерация на служителите в МВР, които първоначално отмениха готвения си за днес протест, вчера дадоха сигнал за ново изостряне на отношенията между синдикалистите и ръководството на ведомството.

От организацията изпратиха съобщение до медиите, в което ги викат на пресконференция днес в ранния следобед, на която явно отново ще влязат в конфликт с вътрешния министър Румяна Бъчварова. И намекнаха за нови протести.

„В противоречие на всички норми за водене на преговори със социалните партньори, министър Бъчварова продължи да комуникира със синдикалистите през медиите. С това си действие министърът на вътрешните работи не само не оправда гласуваното й доверие, но за пореден път показа липса на професионализъм и желание за решаване на проблемите в МВР, което може да коства човешки животи – както тези на служителите така и на гражданите на България“, пише синдикатът.

„По време на брифинга ще бъдат предоставени конкретни документи за извършваните в МВР структурни промени и рискът, който създават за гражданите на България. Ще се представи детайлна информация за проблемите, по които министър Бъчварова подведе народните представители от 43-тото Народно събрание при провеждане на парламентарния контрол на 3 юли 2015г. Представителите на УС на СФСМВР ще оповестят начина, по който продължава да се провежда социалният диалог в МВР, както и своето решение за последващи активни протестни действия“, се казва в соъбщението.

От ръководството на МВР отново очакват синдикатът да поиска оставката на Бъчварова, макар наскоро да се отказа от нея. Вчера бившият вътрешен министър Йордан Соколов предупреди, че подобни действия са противоконституционни, тъй като по силата на изричен текст на Конституцията и на Закона за МВР, синдикатите не могат да правят политически искания.

Синдикатът продължава да настоява и за оставката на шефа на пожарната Николай Николов. Вчера пред „Дневник“ обаче от синдикатът „Огнеборец“, който представлявал около 3200 пожарникари, заявиха, че категорично се разграничават от това искане.

Comments

comments