5 предпазни мерки за акумулатора в есенно-зимния сезон

Ако през изминалите месеци не сте обърнали внимание на индикациите за проблем, те ще ви застигнат с пълна сила в някоя студена сутрин

За състоянието на батерията на колата няма как да следите директно, но винаги има признаци, които да ви подскажат за предстоящи проблеми. Ако сте ги неглижирали през изминалите топли дни, те могат да ви застигнат с пълна сила някоя сутрин, точно когато бързате за работа или за училището на детето. Със сигурност не бихте искали това да се случи, затова проверете дали автомобилният акумулатор е в готовност да посрещне резките температурни разлики и влажните условия през есенно-зимния сезон.

Останалото е във ваши ръце – да вземете нужните предпазни мерки, за да съхраните мощността му:

Изключвайте консуматорите на енергия

Преди да изгасите двигателя, не забравяйте да изключите климатика, аудио системата, подгревите, освен ако моделът ви не е подсигурен да го прави автоматично. Студените дни се явяват предизвикателство за акумулаторите и пропуските в това отношение могат да дадат своя негативен принос.

По същия начин постъпете и след запалване, не бързайте да претоварвате устройството с всички обичайни консуматори, или направо потегляйте, за да може да гарантирате по-бързо зареждане. 

Периодично почистване

Ниските градуси значително натоварват акумулатора, много повече от топлото време, когато двигателят загрява бързо и не се усеща натоварването от останалите функции, които черпят енергия.

Ето защо е важно да почиствате клемите и тялото на батерията, като това може да направите сами или да се доверите на специалисти в сервиз.

Съобразете паркирането

Не всички разполагат с гараж, макар условията в големия град все повече да го изискват. Все пак може да съобразявате къде спирате колата и по възможност това да бъде на по-слънчева страна, а не на северната част от блока, където лъчите изобщо не огряват.

Този трик осигурява известна разлика, в полза на топлината, което си е значителен принос през зимата, когато температурите през нощта пада и под минус 15.

Сезонна проверка

Вече споменахме, че е удачно да инспектирате акумулатора, за да сте спокойни за нивото на електролита, напрежението и показателите за една безпроблемна експлоатация. Разбира се, това преди зимата е особено полезно да се случи.

Избягвайте кратките маршрути

Наистина е по-приятно да се отскочи до близкия магазин с колата, но нито е добър пример за децата ви, нито е желателно да го причинявате на самото возило.

Кратките разстояния през зимата са крайно нежелателни, защото са пагубни за акумулатора и той не разполага с достатъчно време да възстанови изразходваната енергия.  

Comments

comments