4414 МПС проверени от „Пътна полиция“

Общо 3413 товарни автомобила и 1001 автобуса са проверени от служители на „Пътна полиция“ при проведена полицейска операция по инициатива на европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, съобщават от Главна дирекция “Национална полиция”.

При проверките на товарните автомобили са били констатирани 1146 нарушения, а при автобусите-228 нарушения.

На 11 товарни автомобила е наложена забрана да продължат движението си.

В 449 случая е било констатирано превишаване на разрешената скорост от водачите на товарни автомобили и автобуси, установени са 13 водачи на товарни автомобили, които шофират след употребата на алкохол. В 106 случая шофьорите не са използвали обезопасителни колани, констатирани са общо 31 тахографски нарушения и една тахографска измама /манипулиране на уредите на товарен автомобил/.

При 123 случая са засечени технически неизправности на превозните средства, включително и габарити. 6 са нарушенията за претоварване на МПС.

151 водачи са установени с нередовни документи, а 68 са неизрядните превозни.

Превишаване на разрешените часове за шофиране е било установено в 7 случая, превозване на по-голям брой пътници от позволеното – в 2 случая.

Кконстатирани са и 21 ADR нарушения /режим за превоза на опасни товари/.

По време на специализираната операция са били установени 16 случая на нелегален трафик на хора, едно лице е установено на територията на ОДМВР-Плевен с наркотични вещества, в два случая е установено транспортиране на крадени стоки.

В хода на операцията са констатирани и други криминални престъпления, като в по-голямата част те са за управление на МПС след употреба на алкохол и за управление на МПС от водач в едногодишен срок на изтърпяване на наложено наказание за неправоспособност.

Масовите кампании по пътна безопасност и засилен контрол, провеждани едновременно във всички европейски страни имат изключителен превантивен ефект и оказват положително въздействие върху поведението на водачите.

Comments

comments