43 хиляди пенсионери ще получат пълния си размер на пенсията

пари

43 хиляди пенсионери вече ще получават пълния размер на отпусната им пенсия. Ощетените от тавана ще са 26 хил. Това заяви социалният министър Бисер Петков по бТВ.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат актуализирани с 5,7%. По-висок ще е и размерът на социалната пенсия за старост – 132,74 лв.

Новите пенсионери пък могат да избират по коя формула да се пенсионират – специален калкулатор пресмята парите и по двете формули и се отпуска по-благоприятната. Този избор ще бъде възможен до 2022 г., уточни социалният министър.

Предвидено е също за следващия отоплителен сезон целевата помощ за най-бедните да обхване повече домакинства – 255 хил. при 210 хил. за предходния сезон. Ще се поемат вече и повече киловатчаса енергия на месец, заяви Бисер Петков.

През май Агенцията по заетостта отчете най-ниското ниво на безработица – 5,3%, откакто агенцията съществува, каза той.

Според него основният проблем в момента на пазара на труда е недостигът на кадри. Вносът на работници от трети страни е над 8600 от началото на годината, които са наети най-вече в туризма, отчете министърът.

Феноменът „работещи бедни” се преодолява с увеличаване на минималната заплата, която от началото на годината е 560 лв., а догодина ще бъде увеличена на 610 лв., уточни министърът.

Източник:BGNES

Comments

comments