420 лв. минимална заплата от 1-ви януари 2016г.

Минималната работна заплата ще стане 420 лева от 1-ви януари догодина и ще нарасне с още 40 лева през 2017-та година, след което ще остане замразена на същата стойност през 2018-та година.

Това предвижда средносрочната бюджетна прогноза на правителството за следващите три години. Тя беше одобрена на днешното заседание, а финансовият министър Владислав Горанов изтъкна запазването на ниските данъчни ставки за корпоративните данъци и данъците за физическите лица.

След предвиденото от 1-ви юли вдигане на минималната заплата на 380 лева, следващото увеличение е заложено за януари догодина – с 40 лева. Пенсиите ще продължат да се индексират по „швейцарското правило“ и през следващите три години, като за 2016-та година е заложено актуализирането им с 2 процентни пункта, а през 2018-та година ръстът ще достигне 3 пункта.

Експерти: За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход 8 пъти

През целия прогнозен период максималният осигурителен доход ще се запази в сегашния си размер от 2600 лева. Правителството отново ще залага на стабилността на публичните финанси.

Очакванията са за плавен икономически растеж, с основен принос на потреблението и инвестициите, както и за намаляване на дефицита до 1.5 процента от БВП през 2018-та година. Предвижда се към края на периода съотношението държавен дълг към прогнозния БВП да бъде около 30.9 процента.

Comments

comments