4000 противоградни ракети са в готовност за борба с градушките

4000 противоградни ракети са в готовност за борба с градушките. Това каза пред „Фокус” инж. Николай Николов, директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.
В случай на възникнала необходимост ще бъдат предоставени и допълнителни ракети. При образуване на голямо количество облаци възможната реакция на екипите е до 5 минути, допълни инж. Николов. „Минималната реакция, която технически е възможно да изпълним, е в рамките на около три до пет минути в зависимост от необходимостта от реакция, тъй като това зависи от градовата опасност на облака. Ние поддържаме непрекъснат контакт със службите на „Ръководство на въздушното движение“, Военновъздушни сили. Съответно би следвало да бъдат отклонени самолетните полети, но това е в рамките на около 30 мин.“, каза още инж. Николов.
Инжинерът посъветва при лошо време хората първо да опазят живота си и този на децата, да се приберат на сигурно място, а не да бързат да защитят имуществото си. „Миналата година при силната градушка в София, бях обвиняван, че не съм предупредил населението, тъй като ние нямаме възможност да предупредим. Ако хората бяха предупредени, би настанал хаос”, коментира инж. Николов.
Той съобщи още, че засега метеорологичната обстановка е нормална, но към обяд се очаква градушната дейност да се активизира. Под непрекъснато наблюдение ще бъдат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, увери инж. Николов.
Той допълни, че все още не удовлетворена молбата от Междуведомствената комисия за отпускане на 4 460 000 лева за купуване на ракети, които вече са взети авансово. „Очаквам и съм сигурен, че тези средства ще бъдат отпуснати”, допълни инж. Николов.

Comments

comments