400 гайди откриват днес Роженския събор

Традиционният събор на Рожен привлича днес стотици хиляди хора след 9-годишна пауза. В култовият събор ще се включат 400 гайди и кукери, огласявайки родопските поляни.
В тридневната програма ще се включват над 7 000 участници от фолклорни групи и ансамбли, съобщава Дарик. „Нека да се види и чуе, че има живот и Родопите могат да дадат тласък на народа ни към по-добро”, съобщи певицата Валя Балканска, която ще открие Събора на народното творчество и животновъдство с Петър Янев и две малки момиченца. „
Толкова години е мъчена тази Родопа планина и затова това е силата и духът на Рожен – да обединява хората. Живот и веселие, малко или много да забравят за мъките, да се види, че има българско, че има живот на тази Родопа планина”, сподели още певицата. На Роженския събор няма да се допусне да звучи чалга, като ако някое от заведенията си позволи да пусне такава музика, ще му бъде спирано електрическото захранване. Това съобщи един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България”.
„Чалгата е забранена, на събора ще звучи само автентична българска музика – фолклор”, уточни Караколев. Президентът на България Росен Плевнелиев.

Comments

comments